1. MODX is een open source CMS

De broncode van MODX is vrij verkrijgbaar, want het systeem is open source. Dat betekent dat je het gratis kunt gebruiken, en dat is natuurlijk een groot pluspunt ten opzichte van een closed source-CMS, waarvoor je doorgaans licentiekosten betaalt. Maar er zijn meer voordelen.

De ijzersterke community achter MODX

Voor de doorontwikkeling van het MODX-platform ben je niet afhankelijk van één partij, want het wordt gebouwd, getest en onderhouden door een community van ontwikkelaars. Sommigen doen dat vrijwillig, maar het MODX-kernteam haalt vaak zijn inkomsten uit premium support of sponsoring. Wij zijn er van overtuigd dat dit de beste manier is om een complex en veeleisend systeem zoals een CMS te bouwen. Het niveau van de ontwikkelaars is doorgaans hoog en er zijn een boel goede extra’s beschikbaar voor de meest gebruikte websitefunctionaliteiten. Daarnaast zijn de mensen op de fora uitermate vriendelijk en behulpzaam. Kom je ergens niet uit? Dan is er altijd wel iemand bereid je te helpen. Verder worden er regelmatig meetups georganiseerd, zowel regionaal (bijvoorbeeld in Utrecht) als mondiaal (Amerika, Engeland, Duitsland), om kennis en code met elkaar te delen en samen de beste route voor de toekomst uit te stippelen.

2. MODX betekent creatieve vrijheid

"Wil je robuuste sites bouwen die er precies zo uit zien als je voor ogen hebt, zonder enige beperking in creativiteit, dan is er geen platform dat zich met MODX kan meten." - De makers van MODX zijn van mening dat een 'content management system' moet passen bij je creatieve visie, zonder compromissen te hoeven sluiten wat betreft technische restricties.

Templates bouw je zelf

Voor het opbouwen van een website maakt een CMS gebruik van templates (sjablonen). In die templates zitten alle bouwstenen die nodig zijn voor een pagina van je site. Headers, menu’s, contentblokken, sidebars, etc. In de meeste CMS-systemen zijn deze templates vooraf al op een bepaalde manier opgebouwd. Dat is vaak niet zo erg, aangezien veel websites grotendeels hetzelfde in elkaar zitten.

Wat MODX zo bijzonder maakt, is dat het standaard helemaal geen templates aan boord heeft. Als je MODX installeert, is het eindresultaat een blanco pagina. Maar dat maakt het juist mooi voor zowel designers als ontwikkelaars: waar andere systemen je een bepaalde manier van werken opleggen, bouw je in MODX de templates zelf op. Volgens je eigen logica, op basis van je eigen design, met je eigen HTML-code en je eigen technieken. Volledige creatieve vrijheid dus.

Bij technische uitdagingen gebruik je één van de vele extra’s om de gewenste functies in te bouwen. Wanneer die niet volstaan, dan leent het MODX-platform zich uitstekend om je eigen functies te programmeren.

Ter illustratie: neem moderne begrippen als responsive design of de laatste HTML5-technieken. Die manier van bouwen kon dankzij deze structuur al vanaf de eerste versie van MODX (in 2005!) gebruikt worden, lang voordat ze überhaupt bestonden. En je kunt bijvoorbeeld ook de HTML-code van een bestaande website, of die van een gekochte template op bijvoorbeeld Themeforest.net, implementeren. Geen enkel ander CMS is zo flexibel.

Volledige controle over je content

Alle denkbare contentvormen zijn mogelijk in MODX, dankzij een even eenvoudig als briljant concept: Template Variabelen (TV’s). Iedere pagina in MODX heeft bepaalde standaardvelden aan boord voor de meest gangbare meta-informatie. Denk aan een paginatitel (title), een lange titel (longe title), een omschrijving (desciption), URL, contentvak, etc. Daarnaast kan je aan ieder template je eigen velden toevoegen. TV’s dus. Met TV’s kan je aanvullende content zoals afbeeldingen, date pickers en tabellen aan een pagina hangen, waardoor we jou als opdrachtgever nooit hoeven te vertellen dat iets niet kan.

Een voorbeeld. Stel, je wilt op iedere pagina een afzonderlijke foto in de header. Wat we dan doen: we maken een TV aan, waarmee jij als klant een afbeelding kan uploaden of selecteren. MODX zorgt ervoor dat de afbeelding automatisch in de juiste folder komt te staan en de juiste afmetingen meekrijgt. Dat is alles! Wil je dat niet voor iedere pagina hoeven doen? Dan stellen we een standaardafbeelding in om op terug te vallen. En dit is nog maar een heel simpel voorbeeld van wat je met TV’s kan doen. Het biedt je de mogelijkheid om snel en eenvoudig elke gewenste contentvorm aan een pagina te koppelen.

Uitgebreide rechten en instellingen

MODX beschikt over een geavanceerd rechtensysteem, waarmee iedereen die meewerkt aan de site alleen toegang heeft tot datgene wat hij of zij nodig heeft. Wil je dat een medewerker alleen blogberichten kan plaatsen? Of is een andere medewerker juist technisch genoeg om bepaalde HTML-onderdelen te mogen bewerken? Het kan allemaal. Ook kunnen wij er op deze manier voor zorgen dat je nooit iets kapot kunt maken aan de website. Alle ingewikkelde zaken zitten achter slot en grendel.

Meertaligheid en meerdere websites

Bij veel CMS-en is het lastig om een website meertalig te maken, maar in MODX is dat meestal in een paar uurtjes voor elkaar (op de vertalingen zelf na uiteraard). Dat komt omdat het mogelijk is om meerdere websites (contexts) in dezelfde beheeromgeving te hebben. Verschillende taalversies dus, maar ook satellietsites, actiesites, blogs, themasites of webshops kunnen op deze manier vanuit één omgeving beheerd worden. Het is zelfs mogelijk om dezelfde templates of onderdelen te gebruiken voor verschillende sites, waardoor het onderhoud zo efficiënt mogelijk is ingericht.

3. MODX is top voor zoekmachineoptimalisatie

Als je doelgroep je niet kan vinden op internet, loop je klanten mis. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met MODX blijft de SEO-mojo van je huidige site intact. Begin je met een nieuwe site? Des te beter. Omdat je in MODX alle vrijheid hebt op het gebied van templating en contentbeheer, spreekt het eigenlijk voor zich dat het platform zich perfect leent voor search engine optimization (SEO). Elke denkbare techniek is toepasbaar, omdat je als ontwikkelaar toegang hebt tot elke regel code. Je hebt dus 100% controle over de output. Tel daar een paar sterke plugins bij op, plus de mogelijkheid om duidelijke instructies mee te geven op de plek waar de content wordt ingevoerd, en alle ingrediënten voor een SEO-technisch perfecte site zijn aanwezig.

4. MODX op maat in het Nederlands

Dankzij de actieve Nederlandse community zijn zo’n beetje alle gangbare onderdelen van MODX vertaald naar het Nederlands. Daar komt nog bij dat alle titels en omschrijvingen van de invoervelden eenvoudig aan te passen zijn. Geen ingewikkelde technische termen dus: het systeem communiceert altijd in begrijpelijke taal met de eindgebruiker.

Omdat de hele beheeromgeving gemakkelijk naar smaak an te passen is, zie je als eindgebruiker altijd alleen de elementen die je moet zien. De eerder genoemde Template Variabelen zorgen ervoor dat het platform nooit een one-size-fits-all wordt, maar een zorgvuldig opgebouwd raamwerk. Volledig op maat gemaakt voor jouw website-inhoud en computervaardigheden. Inhoud bewerken is vervolgens een fluitje van een cent, dankzij een eenvoudige, maar complete en gebruiksvriendelijke teksteditor (een zeldzaamheid in CMS-land), aangevuld met verschillende rechtermuisknopfunctionaliteiten en handigheden zoals 'oppakken en verslepen' (drag & drop).

5. MODX is veilig, betrouwbaar en uitbreidbaar

MODX gaat al bijna een decennium mee en wij gebruiken het vanaf het begin naar volle tevredenheid. Het systeem is altijd veilig en stabiel gebleken en voor de sporadische veiligheidsrisico’s die er waren – slechts drie voor zover wij weten – zijn altijd binnen een paar uur beveiligingsupdates uitgebracht. Dat updaten gaat doorgaans erg soepel, omdat alle extra functionaliteiten in MODX altijd als verlengstuk van de basisfuncties zijn opgebouwd. Dat betekent dat er nooit belangrijke code wordt overschreven bij een update.

Een stabiel, flexibel platform voor de lange termijn

Kiezen voor MODX betekent kiezen voor een website zoals jij dat wilt. Geen beperkingen en optimaal gebruiksgemak. Al die vrijheid betekent wel dat de kosten voor het neerzetten van een MODX-site vaak iets hoger uitvallen dan bij websites gebaseerd op een ander CMS. Daar staat echter tegenover dat, wanneer de basis eenmaal staat, MODX-sites veel eenvoudiger uit te breiden zijn met veel meer verschillende functionaliteiten dan bij andere systemen. Daardoor gaan MODX-sites in de praktijk vaak een stuk langer mee (7 jaar is geen uitzondering). Het ontwerp en de bijbehorende techniek zijn hier de bottleneck.

De toekomst van MODX zelf ziet er ook hoopvol uit. Steeds meer mensen ontdekken de kracht van het systeem en stappen over. Met inmiddels meer dan 2 miljoen downloads, een imponerend MODX 2.3 dat net gelanceerd is, een cloud service voor power users en sinds kort ook een eigen afdeling op het befaamde Themeforest.net, begint het een gevestigde naam te worden in het internationale CMS-landschap.

Website laten bouwen met MODX?

Ben je je aan het oriënteren op het laten bouwen van een website in de omgeving van Utrecht? En overweeg je MODX als CMS? Bel ons even op 030 - 244 8890. Hugo staat je graag te woord om je te vertellen over alle ins & outs van het systeem. Hij kan antwoord geven op je vragen, tips geven en aangeven welke investering bij jouw wensen komt kijken. We horen graag van je!

Contact opnemen »

Zin om samen te werken?

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Offerte aanvragen

Nog meer te vertellen? We nemen altijd even contact op per e-mail of telefoon om te zorgen dat we op één lijn zitten.

Offerte verzenden