Iedere website krijgt ermee te maken. Als front-end-ontwikkelaar begint het daadwerkelijke bouwen van een website bij de HTML en CSS (of eigenlijk: de HTML5 en CSS3). Dit is de basiscode waaruit elke website is opgemaakt, het zijn de bouwstenen om de lay-out en vorm van een web-applicatie tot in de kleinste details vast te leggen.
Nietszeggende termen
XML, JavaScript, jQuery, semantische opmaak, wireframes, headers, mobile first, MODX, footers, meta-tagging, sprites, Typekit, Google font-API, Canvas, margins, paddings, Bootstrap, @font-face, CSS-animatie, responsive, adaptive, fluid, het zijn allemaal termen die we even de revu laten passeren, zonder dat je waarschijnlijk enig idee hebt waar het over gaat. En daar is niets mis mee. Voor jou is het immers veel belangrijker om te weten wat je er nu precies mee kunt, dan hoe het allemaal werkt.
Ingrijpende gevolgen
We zien het vaak fout gaan om ons heen. Er zijn nog altijd te veel – kleine én grote – internetbureaus die slordig omgaan met hun front-end-development, die niet standaard 'responsive' ontwikkelen, of die bestaande coderegels redelijk aan hun laars lappen. Gebrek aan kennis, gebrek aan budget of het ontbreken van een efficiënte workflow, dat zijn de meestvoorkomende redenen.
Dit levert een situatie op die wij onaanvaardbaar vinden. Als full-service internetbureau moeten wij juist op dit soort gebieden de zaken piekfijn op orde hebben. Jouw gebrek aan kennis is tijdens een project eigenlijk onze verantwoordelijkheid, want alleen wij kunnen inschatten wat de (ingrijpende) gevolgen van een slechte front-end-opzet zijn.
De invloed van front-end
Om die gevolgen inzichtelijk te kunnen maken, sommen we hieronder de invloed van onverzorgde code op:
1) Vindbaarheid
De kwaliteit van de front-end bepaald in sterke mate hoe goed een website vindbaar is. Zoekmachine-optimalisatie wordt in die zin direct negatief of positief beïnvloed door de code die er aan ten grondslag ligt. Op drie vlakken is dit met name van belang:
a) Hoe groter de hoeveelheid code en afbeeldingen op een website, hoe langer het duurt om deze in te laden.
Al geruime tijd houden zoekmachines, zoals Google, Bing of Yahoo, rekening met laadsnelheid. Hoe snel kan een gebruiker met een website interacteren? Hoe snel doet een webpagina er over om volledig door een browser ingeladen te worden? Hoe snel reageert een web-applicatie wanneer een gebruiker op een link of button klikt? Het is allemaal informatie die uitvoerig gemeten en opgeslagen wordt, en vervolgens een website- of pagina-ranking beïnvloed. Front-end-code moet dan ook zo kort en goed mogelijk opgesteld worden, ondersteund door snelle hosting en een eveneens professionale back-end-ontwikkeling.
b) Hoe sneller een website wordt ingeladen, hoe vaker bezoekers zullen terugkomen.
Een snelle en soepel aanvoelende website, wordt door websitebezoekers altijd als zeer plezierig ervaren. De algehele gebruiksvriendelijkheid en hoeveelheid zinvolle informatie zijn uiteraard doorslaggevend voor het succes van een website. Maar de goede laadsnelheid is zonder twijfel een vast onderdeel van een positieve website-ervaring.
c) Stroomlijning, correcte opmaak én code, zoekmachines zijn er dol op.
Webstandaarden, zeggen wij dan. In ons blogartikel Webstandaarden voor webontwikkelaars vertellen we er alles over, maar heel kort door de bocht: webstandaarden zijn algemeen geldende regels waarin is vastgelegd welke structuur, indeling en soort code bij het bouwen van een website moet worden gebruikt. Volg je die semantische regels zo goed mogelijk, dan wordt ook de vindbaarheid van de website vergroot.
2) Aanpassingsvermogen
Waar het gaat om het aanpassingsvermogen van een website, hebben zowel web-ontwikkelaars als opdrachtgevers profijt van geoptimaliseerde front-end-code.
a) Een aanpassing aan een website moet niet de hele fundering ervan aantasten.
Gaat het om doorontwikkelen van een website – een situatie die zich steeds vaker voordoet vanwege vernieuwende werkwijzes, zoals scrum – dan is weloverwogen code soms onontbeerlijk. Bij het doorvoeren van een wijzigingen of toevoegingen moet het namelijk niet de bedoeling zijn dat de hele fundering van de code steeds op de schop moet. En ook dat zie bij andere internetbureaus nog best vaak gebeuren.
b) Na oplevering een website eenvoudig kunnen testen, is één van de belangrijkste onderdelen van een websitetraject.
Daarnaast moet er vrij geëxperimenteerd kunnen worden. Tegenwoordig is het A/B-testen van bepaalde elementen, of het testen van twee of meerdere webpaginavarianten, niets geks meer. Want: op welke positie binnen de pagina levert die bestel- of contactbutton nou eigenlijk de meeste clicks op? Ook in dergelijke testgevallen moet het vrij eenvoudig zijn om één en ander op te zetten, zonder dat er geheel nieuwe templates of websitegedeeltes gebouwd hoeven worden. Hiermee vooraf rekening houden, dat is wat een goede front-end'er doet.
3) Toekomstbestendigheid
Aan het begin van de eeuw was het nog vrij normaal om je website elke 5 tot 10 jaar van een opfrisbeurt te voorzien. Tegenwoordig is dat eerder elke 2 tot 4 jaar. Voor een deel ligt deze ontwikkeling in de sterke groei van digital marketing, maar de slechte toekomstbestendigheid van websitecode speelt daarbij zeer zeker een unieke rol. Want:
a) Verzorgde front-end-ontwikkeling doet vaak wonderen voor de houdbaarheidsdatum van een website.
Sinds het populair worden van internet, groeien de websitebedrijven en web-freelancers als paddestoelen uit de grond. In alle soorten en maten zijn er letterlijk tientallen in elke stad te vinden. Helaas is er geen instantie die de kwaliteit van deze bedrijven of zelfstandigen in de gaten houdt. Opdrachtgevers worden daar structureel de dupe van worden. Qaraqter stelt echter altijd alles in het werk om dat niet te laten gebeuren. De internetwereld kent extreem veel dynamiek, maar wij blijven alert en houden ons kennispeil op niveau. Built to last, gebouwd om lang mee te gaan, dat is het principe waar wij ons op focussen.
b) Of ze nou bezocht worden op mobiel, tablet of desktopcomputer, responsive websites passen zich aan.
Elke website die wij opleveren is responsief gebouwd. Responsive development is een websiteontwerptechniek die ervoor zorg dat een website zich aanpast aan (de schermgrootte van) het apparaat waarop de website wordt getoond. Statische websites – websites die zich niet aanpassen – worden helaas nog steeds gebouwd. Dat is niet meer van deze tijd. Een opdrachtgever plukt de meeste vruchten van een website, als zijn of haar websitebezoekers een geoptimaliseerde ervaring wordt geboden. Zonder uitzondering gebruiken we daarom een beproefde, responsieve front-end-basis. Het optimaliseren van de gebruikerservaring vormt de basis van elk webproject.
Neem ons in de arm
Onze front-end-developers zijn vakidioten. Daar hebben we ze speciaal op uitgezocht. Zoals je mag verwachten, hebben ze uitgebreide kennis van alle ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Ze kunnen daardoor goed inspelen op toekomstige veranderingen en breken de regels alleen waar dat jou een voordeel oplevert.