De kans is groot dat het bedrijf waar je voor werkt al eens een app heeft laten ontwikkelen of dat op dit moment wil doen. Het is goed om te weten dat er 'native apps' en 'HTML5 apps' zijn. Het type app dat voor jouw bedrijf het meest geschikt is, hangt af van je eisen en wensen. Waarschijnlijk ook van je budget.

Wat is HTML5 eigenlijk?

De webstandaard 'HTML5' is een webtechnologie die in combinatie met CSS en JavaScript gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van web apps en hybride apps. Hybride apps zijn HTML-apps met een aparte softwarelaag daaromheen. Die laag is soms nodig om toegang te kunnen krijgen tot de hardware van een smartphone of om de app uberhaupt in een App Store te kunnen aanbieden.

De voordelen van HTML5 apps

Het belangrijkste voordeel van een HTML5 app zijn de kosten. HTML5 is het beste te gebruiken als je applicatie op veel browsers, schermgroottes en besturingssystemen dient te functioneren. De scheidingslijn tussen een mobiele website en een HTML5 app is klein. Tegelijkertijd zijn (reguliere) HTML5 apps niet te installeren op je smartphone of tablet. Je downloadt ze namelijk niet in een App Store. Middels een hybride app, kun je een HTML5 app in een 'wrapper' stoppen. Hoewel zo'n wrapper nog niet echt volwassen is, kun je die vervolgens wèl publiceren in een App Store. Het grootste voordeel is dat je dus maar één app hoeft te ontwikkelen voor elk mobiel besturingssysteem.

Waarom is HTML5 populair?

In ontwikkelingslanden wordt er veel gebouwd voor goedkopere smartphones. Veel mensen hebben daar niet genoeg geld om een apparaat van Apple te kopen en die kunnen dus geen iOS draaien. In Afrika gebruikt in 2017 zo'n 20% iOS en de rest gebruikt Android. Mozilla heeft voor dit soort landen een eigen besturingssysteem ontwikkeld, genaamd Firefox OS. Dat is geoptimaliseerd voor het gebruik van HTML, CSS en JavaScript.

Wanneer kies je voor een native app?

Een HTML5 app kan niet alles wat een native op kan. De prestaties kunnen bijvoorbeeld tegenvallen, dus het hangt van de toepassing af wat slim is om te gebruiken. Native apps zijn gebouwd voor het besturingssysteem en zijn geschikter voor complexe taken omdat ze de taal van de telefoon of het tablet spreken. Ze zijn sneller en kunnen makkelijker gebruik maken van hardware van het apparaat en data uit andere apps. Een (duur) nadeel is dat je voor elk platform apart geprogrammeerd en onderhouden moeten worden.

Zin om samen te werken?

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Offerte aanvragen

Nog meer te vertellen? We nemen altijd even contact op per e-mail of telefoon om te zorgen dat we op één lijn zitten.

Offerte verzenden