Heb je interesse in een dynamisch energiecontract? Of ben je gewoon op zoek naar de goedkoopste energieleverancier in 2024? In deze review leg ik uit wat Tibber is, waarom ik ben overgestapt en wat mijn ervaringen met dynamische prijzen zijn.

Ben je enkel op zoek naar een kortingscode voor Tibber, gebruik dan deze uitnodigingscode (hm3zjlom). Daarmee ontvangen we beide € 50 aan tegoed voor de Tibber Store.

Energiecontract verlengen of overstappen?

Eind 2022 zou het onvermijdelijke moment aanbreken waarop ik mijn energiecontract moest verlengen óf zou moeten overstappen. Mijn vaste (driejarige) contract bij Greenchoice liep namelijk af. Uiteraard was de in 2021 ingezette stijging van de stroom- en gasprijzen me niet ontgaan. Toch schrok ik wel even toen ik zag dat ik voor de levering van elektriciteit niet langer € 0,13 maar € 0,87 ging betalen. Au! Bovendien kon ik nu alleen een variabel energiecontract afsluiten en bleek een vast contract helemaal niet meer mogelijk. Dat zou mij -ondanks het prijsplafond dat de overheid in 2023 in het leven had geroepen- in de wintermaanden veel geld gaan kosten. Reden genoeg om op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier van dit moment.

Nieuwbouwwoning met warmtepomp en zonnepanelen

Ik ben (samen met mijn vrouw) de gelukkige eigenaar van een vrijstaande nieuwbouwwoning uit 2018. Het voordeel van zo'n nieuw huis is dat mijn vloeren, muren, ramen en dak goed zijn geïsoleerd. Helaas werd mijn huis als één van de laatste nieuwbouwprojecten in Utrecht opgeleverd met een gasgestookte cv-ketel. Maar omdat we (met wat hulp van de overheid) graag een leefbare planeet voor onze twee kinderen achterlaten, hebben we paar maanden na oplevering (2019) de cv-ketel in eigen beheer verwijderd en vervangen door een all-electric warmtepomp. Daarnaast hebben we flink wat zonnepanelen aangeschaft (en zelf geïnstalleerd), om het hoge stroomverbruik van de warmtepomp te kunnen compenseren. Een additionele investering van tienduizenden euro's, zelfs na aftrek van BTW en wat subsidie.

Gasaansluiting laten verwijderen

Het is voor deze Tibber-review wel goed om te beseffen dat we vanwege al onze verduurzamingsmaatregelen geen gas meer nodig hadden. Met dank aan diverse Tweakers, heb ik als gasverlater in 2021 onze gasaansluiting kosteloos kunnen laten verwijderen. Ik lees dat er op dit moment weer gesteggel over is. Blijkbaar werkt de ACM aan een nieuwe kostenregeling voor het permanent verwijderen van gasaansluitingen. Hopelijk blijft het mogelijk om zonder afsluitboete gasloos te worden.

Uitgangspunten voor vergelijking energieleveranciers

Omdat ik geen gas (en benzine) meer gebruik, moet ik mijn energievraag met elektriciteit opvangen. Daarom is mijn stroomvraag bovengemiddeld hoog, zeker gedurende de koude wintermaanden. In onderstaande grafiek zie je mijn stroomverbruik per maand uit 2023. Om de opbouw van inkoop (afname), opwek (productie PV-panelen) en verkoop (teruglevering) te zien, kun je naar de grafiek in de conclusie van dit blog.

In mijn vergelijking van energieleveranciers, heb ik onderstaande uitgangspunten, eisen en wensen gehanteerd.

 • Huishouden met 2 volwassenen en 2 basisschoolgaande kinderen;
 • Vrijstaande nieuwbouwwoning uit 2018 met bijbehorende isolatiewaarden;
 • Rondom toepassing van dubbel glas (HR++) of triple glas (dakramen);
 • Lage temperatuurverwarming mogelijk dankzij vloerverwarming op alle verdiepingen;
 • PVT-warmtepomp (zonder buitenunit) met 12 PVT-panelen van Triple Solar als bron;
 • Toepassing van 27 reguliere PV-panelen, voornamelijk in oost/west-opstelling;
 • Eigen opwekcapaciteit volgens omvormer SolarEdge 12.000 kWh per jaar;
 • Elektrische apparaten in huishouden verbruiken 5.000 kWh per jaar;
 • Warmtepomp (NIBE F1155) en boiler (NIBE 365 l) verbruiken 5.000 kWh per jaar;
 • Elektrische auto (Hyundai Kona Electric) laadt thuis voor 2.000 kWh per jaar;
 • Levering van 100% groene stroom uit Nederland, liefst lokaal opgewekt;
 • De wens om inzicht te hebben in verbruik om zo kosten te kunnen besparen;
 • Een zo laag mogelijke elektriciteitsprijs betalen voor geleverde stroom;
 • Een zo hoog mogelijke terugleververgoeding ontvangen voor opgewekte stroom.

Verschillen vast, variabel en dynamisch energiecontract

Wie eind 2022 overstapte van energieleverancier kwam al snel tot de conclusie dat vaste contracten tot het verleden behoorden. Destijds boden energieleveranciers enkel nog variabele contracten aan. Een nieuwe (derde) mogelijkheid was in opkomst: het dynamische contract. Tegenwoordig zie je ze steeds meer, maar ik leg toch even kort uit wat de verschillen zijn tussen een vast, variabel en dynamisch energiecontract en waarom die van invloed zijn op de prijs van stroom en gas.

Vast energiecontract

Indien je in 2022 nog gezegend was met een vast energiecontract, betaalde je een vast energietarief gedurende de looptijd van je overeenkomst. Tot 2022 werden vaste contracten vaak voor 1, 2 of 3 jaar aangeboden. Of de prijs voor een kWh stroom of m³ gas gedurende je contract nou omhoog of omlaag ging: je betaalde hetzelfde tarief. Het voordeel van een vast contract is dat je geen risico loopt als energieprijzen stijgen. Je koopt er zekerheid mee. Als de prijzen van stroom of gas dalen, profiteert echter alleen je energieleverancier van die meevaller. Bovendien betaalde je vaak een opzegvergoeding als je tussentijds wilde overstappen. Door de explosief gestegen energieprijzen in 2022, durfden energiemaatschappijen zich in die tijd nauwelijks meer aan vaste contracten te wagen. De enkeling die dit wel deed, prees bijbehorende risico's in, met hoge prijzen ten gevolg.

Variabel energiecontract

De kans is groot dat je in 2024 een variabel energiecontract hebt. In deze contractvorm worden de energietarieven ieder half jaar, ieder kwartaal of zelfs iedere maand aangepast. Een voordeel van een variabel contract is dat je daar in het geval van dalende stroomprijzen of gasprijzen bij de volgende tariefwijziging van profiteert. Bovendien is een variabel energiecontract maandelijks opzegbaar, waardoor opzegboetes eigenlijk niet van toepassing zijn. Toch betaal je zelfs met een variabel energiecontract nog voor prijsschommelingen die gedurende de contractperiode én op dagelijkse basis optreden. Stroom en gas zijn namelijk duurder op de momenten waarop we het allemaal willen gebruiken: 's ochtends en 's avonds. Daar zien nieuwe energiemaatschappijen een kans.

Dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract (ook wel flexibel energiecontract genoemd) wisselt je energietarief elk uur. Moderne energieleveranciers kopen dagelijks stroom in op de handelsbeurs (ook wel 'spotmarkt' of 'day ahead markt' genoemd) en berekenen die door aan hun klanten. Het voordeel van dynamische prijzen is dat je meer controle krijgt over de hoogte van je energierekening. Je kunt je stroomverbruik immers sturen naar de voordeligste inkoopmomenten. Met behulp van een app kun je bijvoorbeeld automatisch je auto opladen of je huis verwarmen (boilervat) tijdens de uren waarin de stroomprijs het laagst is.

Wie in staat is om pieken te benutten, doet helemaal goede zaken. Met een thuisbatterij of elektrische auto die terug kan leveren aan het net, kun je zelfs geld verdienen (onderaan meer over dit onderwerp). Risico's van dynamische energieprijzen zijn schommelingen in de markt veroorzaakt door extreme omstandigheden (zoals een oorlog) of door seizoensinvloeden (je werkt niet met voorschotnota's). Een dynamisch contract is dagelijks opzegbaar.

Overstappen van energieleverancier

Op het moment dat ik begreep wat een dynamisch energiecontract inhield, kon ik me weinig anders meer voorstellen. Ik wist dat Greenchoice dit niet aanbood, dus ik moest sowieso overstappen. Toch dacht ik dat ons huis zich daar misschien niet goed voor zou lenen. Dat we all-electric zijn is natuurlijk een voordeel, maar we gebruikten de afgelopen jaren wel zo'n 12.500 kWh aan stroom. We zouden in 2023 natuurlijk ruimschoots door het ingestelde prijsplafond van 2.900 kWh heen gaan. Tegelijkertijd wekken we jaarlijks zo'n 12.000 kWh op, al zij het op de verkeerde momenten. Omdat de salderingsregeling pas vanaf 2025 stapsgewijs wordt afgebouwd, zou ik in ieder geval tot die tijd kunnen blijven salderen en zodoende op 0 uit kunnen komen. De grootste zorgen die ik had waren:

 • Zorgt mijn warmtepomp in de wintermaanden niet voor een gigantisch hoge energierekening? Mijn zonnepanelen wekken in de winter nauwelijks iets op en de brontemperatuur voor mijn warmtepomp is dan erg laag. Het gevolg is dat ik veel elektriciteit moet inkopen tegen (waarschijnlijk) hoge tarieven.
 • Zorgen mijn zonnepanelen niet voor een hele lage terugleververgoeding in de zomermaanden? In de zomer produceer ik ontzettend veel stroom en is mijn energievraag laag. Daarom lever ik op die momenten veel terug. Het was mijn verwachting dat ik weinig terug zou krijgen voor mijn overschot of zelfs zou moeten betalen voor het terugleveren van stroom.

Energieleveranciers vergelijken

Ik wilde eerst een indruk krijgen van de prijzen die in 2023 gerekend werden door alle traditionele energieleveranciers. Mijn redenering was dat ik op basis van dit beeld een betere afweging zou kunnen maken in mijn vergelijking tussen een variabel en dynamisch contract. Ik lette hierbij in eerste instantie op prijzen voor piek- en daltarief en de hoogte van de terugleververgoeding. Zoals je in onderstaande vergelijking kunt zien, lopen de tarieven voor variabele contracten flink uiteen. Ik heb niet alle energieleveranciers opgenomen, maar in ieder geval de 6 grootste leveranciers van Nederland. Bovendien heb ik de duurste (Vattenfall) en goedkoopste (Engie) aanbieders er in verwerkt.

Leverancier

Normaaltarief stroom

Daltarief stroom

Terugleververgoeding

Vattenfall

€ 0,948

€ 0,715

€ 0,168

Mega

€ 0,940

€ 0,733

€ 0,050

Essent

€ 0,920

€ 0,734

€ 0,055

Eneco

€ 0,919

€ 0,737

€ 0,090

Oxxio

€ 0,919

€ 0,737

€ 0,090

Budget Energie

€ 0,764

€ 0,652

€ 0,278

Greenchoice

€ 0,753

€ 0,609

€ 0,115

Vandebron

€ 0,589

€ 0,479

€ 0,100

Engie

€ 0,530

€ 0,457

€ 0,130

De tarieven in dit overzicht bestaan uit het leveringstarief inclusief BTW en energiebelasting. Het betreft variabele tarieven op basis van een nieuw modelcontract zoals opgevraagd in januari 2023.

Goedkoopste energieleveranciers

Helaas las ik op diverse websites dat de solvabiliteit (eigen vermogen als percentage van het balanstotaal) van de goedkopere energieleveranciers vaak te wensen over liet. Een lage solvabiliteit betekent dat een energieleverancier zwaar leunt op financiering met schulden. Hoewel Engie en Budget Energie goedkoop waren en laatstgenoemde zelfs de hoogste terugleververgoeding aanbood, achtte consumentenorganisatie Vastelastenbond hun solvabiliteit lager dan 20%. Met recente faillissementen van o.a. Welkom Energie, Naked Energy and SEPA Green Energy in gedachten, leken deze partijen me vooral te stunten met prijzen om schulden (of verliezen) te compenseren. De goedkoopste (groene) energieleverancier met een degelijke uitstraling leek me daarom Vandebron. Ik nam de prijzen van hun variabele contract als uitgangspunt voor mijn vergelijking van leveranciers met een dynamisch contract.

Energieleveranciers met dynamische prijzen

Mijn zoektocht naar de goedkoopste energieleveranciers met dynamische tarieven was eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Het aantal leveranciers dat dynamische contracten aanbiedt is namelijk zeer beperkt. Uiteraard had ik wel een paar eisen:

 • Vergunning van de ACM om energie te mogen leveren in Nederland;
 • Levering van 100% groene stroom uit Nederland;
 • De beschikbaarheid van een (native) app voor smartphone;
 • Fysieke vestiging in Nederland.

Op basis hiervan kwam ik tot een shortlist van 7 energieleveranciers. Om die te vergelijken heb ik gekeken naar de volgende eigenschappen:

 • De jaarlijkse kosten voor levering van stroom;
 • Het aanbod van technische add-ons;
 • De van toepassing zijnde opzegtermijn;
 • De review scores op Google, Trustpilot en Energievergelijk.

Leverancier

Kosten

Add-ons

Opzeg.

Score

EnergyZero

€ 90,00

-

Maand

7,4

ANWB Energie

€ 84,00

-

Maand

6,5

Zonneplan

€ 75,00

Paar

Dag

8,5

NextEnergy

€ 60,00

Paar

Dag

6,7

Frank Energie

€ 60,00

-

Dag

6,3

easyEnergy

€ 60,00

-

Dag

5,9

Tibber

€ 47,88

Veel

Dag

8,7

Uit dit lijstje met energieleveranciers van dynamische contracten, kwam Tibber als goedkoopste uit de bus. Daarnaast had Tibber als enige een veelvoud aan technische integraties die je helpen om meer inzicht te krijgen of stroom te besparen. Van een opzegtermijn is geen sprake, want je kunt iedere dag opzeggen. Een belangrijke graadmeter vond ik verder de beoordelingen van klanten. Ook daar scoorde Tibber de hoogste ogen. Reden genoeg dus om die leverancier verder te onderzoeken.

Wat is Tibber?

Tibber is in 2016 opgericht door de Zweedse Daniel Lindén en de Noorse Edgeir Vårdal Aksnes. Beiden werkten jarenlang in de traditionele energiesector en zagen van dichtbij hoe die branche vooral gericht is op het verkopen van zoveel mogelijk energie. Daniel en Edgeir waren ervan overtuigd dat dit anders moest. Zij wilden mensen juist bewust maken van hun energieverbruik om ze via die weg in staat te stellen om energie te besparen en los te raken van fossiele brandstoffen. Dat kon alleen maar met een slim businessmodel en een sterk staaltje techniek. Ze ontwikkelden een manier om 100% groene stroom op basis van dynamische tarieven te kunnen verkopen tegen kostprijs. En dat slaat aan, want inmiddels werken er ruim 250 mensen bij Tibber in Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland en Nederland. Ze helpen door heel Europa zo'n 400.000 klanten met het verlagen van hun maandelijkse energierekening.

Wat is het verdienmodel van Tibber?

Tibber levert stroom tegen inkoopprijzen per kWh zoals die op de spotmarkt (day ahead markt) gelden op het moment dat je de stroom verbruikt. Daar willen ze ook niet aan verdienen, omdat ze dan de klimaatdoelstellingen uit het oog verliezen. Het motto van Tibber is niets voor niets: "De groenste stroom is de stroom die je niet verbruikt". Hoe komen ze dan aan hun omzet? Die halen ze uit een vast maandbedrag van € 3,99 per aansluiting. Uitgaande van zo'n 400.000 klanten, levert dat al een slordige € 19 miljoen per jaar op. Daarnaast pikken ze een graantje mee met inkomsten uit de producten in de online Tibber Store, want de gerapporteerde jaaromzet is € 35 miljoen.

Wat maakt Tibber uniek?

Kort door de bocht streeft Tibber naar een energienet dat in balans is. Het is één van de weinige energieleveranciers die dynamische energieprijzen hanteert. Van oudsher produceren energiecentrales stroom (uit gas, kolen of kernreacties) als de vraag hoog is. Bijvoorbeeld als we thuis zijn, koken of de auto opladen. Maar bij hernieuwbare energie is dat lastiger. Wat doe je als de vraag naar stroom stijgt, maar het windstil én bewolkt is?

Het antwoord zit hem in het afstemmen van onze vraag of de hoeveelheid geproduceerde stroom. En daarvoor heb je slimme technologie en controle nodig. Wie zicht heeft op het actuele verbruik én de stroomprijs tot 1,5 dag in de toekomst kent, kan het stroomgebruik opschuiven naar uren waarin bijna niemand stroom verbruikt. Dat zijn immers de momenten waarop de stroom het goedkoopst is. Het aanzetten van de wasmachine, droger of vaatwasser, het opladen van de elektrische auto en zelfs het slim verwarmen van je huis zijn allemaal voorbeelden van een energiebehoefte die gestuurd kan worden door prijzen. De Tibber-app helpt in de omschakeling naar een slim elektriciteitsnet (smart grid). En dat is gunstig voor je energierekening.

Wat kost stroom bij Tibber?

Variabele kosten Tibber

 • Je betaalt bij Tibber de beursprijs per kWh die op de stroombeurs (EPEX SPOT) geldt op het moment dat je elektriciteit verbruikt. Die wisselt per uur.
 • Daarnaast betaal je de energiebelasting die de Belastingdienst oplegt om efficiënt en zuinig stroomverbruik te stimuleren.
 • Extra kosten die Tibber maakt vallen onder de inkoopvergoeding. Die bestaat uit onbalanskosten (kosten die gemaakt worden als de vraag en het aanbod afwijken) en Garantie van Oorsprong (GvO): het certificaat dat de hoeveelheid stroom die je verbruikt herleidt naar eenzelfde hoeveelheid lokaal geproduceerde energie.
 • Afsluitend betaal je 21% BTW. De optelsom hiervan worden de variabele kosten genoemd.

Vaste kosten Tibber

 • Aanvullend zijn er de vaste kosten. Hier onderscheiden we ten eerste de netbeheerkosten die energieleveranciers namens je netbeheerder in rekening brengen.
 • Een tweede component betreft de vermindering energiebelasting. Dat is een korting die energieleveranciers namens de Belastingdienst verrekenen, omdat de overheid energie ziet als basisbehoefte.
 • Onderscheidend voor Tibber zijn de vaste leveringskosten (ook wel vastrecht genoemd) voor energie van € 3,99 per maand. Voor dat bedrag krijg je een slim energiecontract, alle functionaliteiten van de app en korting op producten in de Tibber Store.
 • Ook over de vaste kosten wordt afsluitend 21% BTW in rekening gebracht.

Rekentool stroomprijs Tibber

Via een calculator op de website van Tibber kun je de te verwachten stroomprijs (verstrekt door ICE Endex) voor de komende 12 maanden uitrekenen op basis van je ingevoerde verbruik. De calculator toont de inkoopprijs voor stroom inclusief vast maandbedrag, belastingen en vergoedingen. De gemiddelde elektriciteitsprijs bij Tibber in 2024 is naar verwachting € 0,26 per kWh.

Opbouw elektriciteitsprijs Tibber

Prijs in € / kWh

Dynamische inkoopprijs stroom

€ 0,095

Energiebelasting

€ 0,109

21% BTW

€ 0,043

Inkoopvergoeding (onbalans + Garanties van Oorsprong)

€ 0,018

Prognose stroomprijs Tibber 2024

€ 0,265

Wat is de terugleververgoeding bij Tibber?

Zolang de salderingsregeling in stand gehouden wordt, is de hoogte van de terugleververgoeding voor mij niet zo belangrijk. Ik gebruik ongeveer even veel als ik opwek en kom daarom aan het eind van het jaar op 0 uit. Toch was ik wel benieuwd naar hoe het werkte, aangezien het erop lijkt dat de salderingsregeling in 2025 afgeschaft of afgebouwd gaat worden. Al snel las ik dat je bij dynamische stroomprijzen ook kunt salderen, al werken sommige aspecten net iets anders. Wie stroom teruglevert aan Tibber, ontvangt hiervoor namelijk ook een dynamisch uurtarief. Er is dus geen vaste terugleververgoeding. Als je opgewekte stroom verkoopt, krijg je daar exact dezelfde prijs voor die op dat moment ook geldt als je stroom afneemt, inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en BTW. Indien je op enig moment € 0,25 per kWh zou betalen bij afname, krijg je ook € 0,25 als je teruglevert.

Salderen volgens Budget Energie

Ik las eind 2022 dat Budget Energie op de vingers getikt werd door de ACM na een klacht van een eigenaar van zonnepanelen. Budget Energie had bedacht dat het wel slim was om maandelijks te salderen in plaats van jaarlijks. Het salderen levert de eigenaren van PV-panelen in de zomer dan nauwelijks iets op, want de overproductie wordt per maand weggestreept. In de winter wekken de zonnepanelen weinig op, maar ben je wel genoodzaakt stroom in te kopen. Zeker als je je huis verwarmt met een warmtepomp. Deze werkwijze pakt daarom alleen voordelig uit voor de betreffende energiemaatschappij. Hoewel er destijds geen wettelijke grond was om jaarlijks te salderen, lieten de ACM en minister van Klimaat Rob Jetten wel weten de Energiewet te willen aanpassen. Budget Energie zag in dat hun handelwijze niet deugde.

Salderen volgens Vandebron

Ondanks dat energieleveranciers zich vervolgens enige tijd aan de geest van de wet hebben gehouden, was het in augustus 2023 Vandebron (onderdeel van Essent) die bezitters van PV-panelen terugleverkosten oplegde voor zogenoemde onbalans- en profileringskosten. En zo zie je de terugverdientijd op je PV-installatie weer oplopen. Ergens is dat gewiebel wel te verklaren, maar het kan op een eerlijkere manier.

Salderen bij Tibber

Tibber past de salderingsregeling op jaarbasis toe. Het is wel nuttig om te beseffen dat de salderingsregeling beperkt is tot je eigen verbruik. Indien je 4.000 kWh verbruikt, kun je maximaal 4.000 kWh salderen. In dit scenario betaalt Tibber jou over die 4.000 kWh buiten het dynamische uurtarief ook de belasting, ODE en BTW terug. Bij eventuele overproductie heb je echter alleen recht op het dynamische uurtarief. Om het simpel te houden betaalt Tibber toch maandelijks de volledige overproductie uit. Pas aan het eind van het jaar kijkt Tibber of je meer geproduceerd hebt dan verbruikt en stuurt dan een factuur voor de teveel terugbetaalde belastingen.

Salderen bij negatieve stroomprijzen

Als het aanbod groter is dan de vraag naar stroom, kunnen dynamische stroomprijzen negatief worden. In theorie word je dan betaald om stroom te verbruiken. In de praktijk moet de stroomprijs wel heel negatief worden om er echt aan te kunnen verdienen, aangezien er alsnog belastingen worden geheven. Wie veel zonnepanelen heeft (zoals ik), zal in de zomer waarschijnlijk veel terugleveren. Bij een traditionele energieleverancier, krijg je dan vaak een lage terugleververgoeding. Bij dynamische uurtarieven kun je je verbruik sturen naar de goedkopere uren en je teruglevering naar de tijden waarop de stroom duur is. De dynamische uurprijs is alsnog vaak hoger dan de terugleververgoeding van leveranciers die een variabel contract aanbieden.

De keerzijde is dat wanneer je elektriciteit teruglevert bij een negatieve stroomprijs, moet betalen om die overproductie op het energienet kwijt te kunnen. De energiebelastingen krijg je echter wel terug via de salderingsregeling en daarom komt ècht betalen voor het terugleveren van stroom in de praktijk weinig voor. Bij een negatieve stroomprijs én een overproductie is het dus extra voordelig om je auto op te laden, de wasmachine aan te zetten of je thuisbatterij vol te laden. Bovendien kun je er handmatig (of via slimme software) voor zorgen dat je omvormer uitschakelt bij negatieve energieprijzen. De Tibber-app kan je een melding sturen als deze situatie zich voordoet.

Geld verdienen bij negatieve stroomprijzen

Er wordt steeds meer wind- en zonne-energie opgewekt. Zoveel zelfs dat de stroomprijs overdag steeds vaker negatief is. In 2023 is het aantal uren met een negatieve stroomprijs verdubbeld ten opzichte van 2022. Zondag 2 juli 2023 was een dag vol records op de energiemarkt. Die dag werd namelijk de ondergrens van -€ 500 per uur bereikt en was de stroomprijs maar liefst 15 uur negatief. Je kreeg op die dag 43 cent per kWh (inclusief belastingen) uitbetaald om stroom te gebruiken. Zelfs tussen 18:00 en 19:00 uur was de prijs nog negatief. Tot dan toe een unicum in Nederland.

Dat je daarvan kunt profiteren heb ik die zondag wel bewezen. Ik heb mijn omvormer aan laten staan, totdat de elektriciteitsprijs negatief werd. Toen ging de omvormer (nog handmatig) uit. Vanaf dat moment heb ik mijn eigen auto aan de lader gehangen. Zodra die vol was, heb ik de Tesla van mijn schoonvader en de Skoda van mijn buurman opgeladen. Verder draaide de vaatwasser, wasmachine en hebben we de oven gebruikt om te koken. Op het moment dat de stroomprijs weer positief werd, ging de omvormer weer aan. De Tibber Pulse voorkwam overbelasting van de groepen. Het resultaat was een dagverbruik van 77 kWh (-€ 23,59) en teruglevering van 25 kWh (€ 3,49). Al met al dus een verdienste van € 27,08 op één dag.

Pauzeknop omvormer bij negatieve prijzen

Een leuk bericht in dit kader is dat SolarEdge in december 2023 een softwarematige pauzeknop beschikbaar heeft gesteld om huiseigenaren met zonnepanelen in staat te stellen hun omvormer automatisch uit te laten schakelen bij negatieve stroomprijzen. Zo'n 90% van de bezitters van zonnepanelen had behoefte aan die functionaliteit om grotere invloed om de energiekosten te willen uitoefenen. Een korte blik in de app van SolarEdge leidde me via het menu Instellingen naar Elektriciteitstarief. Aldaar kun je een dynamische energieleverancier kiezen. Voor alsnog kon ik enkel 'ENTSO-E' selecteren als bron. Vervolgens kun je Negatieve Tariefoptimalisatie aanzetten en aanvullende kosten invoeren. Ik heb het in de praktijk nog niet kunnen testen, maar het lijkt me weer een hele prettige automatisering.

Tibber app

Het paradepaardje van Tibber is de gebruiksvriendelijke app die is voorzien van slimme manieren om stroom te besparen. Zo kun je meldingen instellen ten aanzien van een hoge/lage stroomprijs, onverwacht stroomverbruik, een losgekoppelde laadkabel of een overbelaste hoofdzekering. Het bedrijf stopt veel tijd in het testen en evalueren van nieuwe integraties. Deze zogeheten Power-Ups kun je gratis installeren. Feitelijk zijn het door Tibber geprogrammeerde add-ons met populaire software en hardware. Denk daarbij aan koppelingen met je auto, laadpaal, thermostaat, warmtepomp, omvormer, weerstation, verlichting of domoticasysteem. Voor de techneuten onder ons is er een API beschikbaar, waarmee je een eigen sensor inzage kunt geven in de actuele stroomprijs of je actuele stroomverbruik. In dat laatste geval heb je wel de Tibber Pulse nodig.Naast inzage in je actuele en historische verbruik, zie je ook hoeveel je zonnepanelen produceren en opgeleverd hebben. Zelfs de verhouding tussen wat er naar je huis en naar het energienet gaat is zichtbaar. Indien je gegevens over je huishouden invoert, vergelijkt de app je stroomverbruik met dat van soortgelijke huishoudens. Hiervoor kijkt Tibber naar je woonplaats, de grootte van je huis, het aantal personen, de manier van verwarmen, het aantal zonnepanelen en de aanwezigheid van een elektrische auto. Een interessant overzicht is ook de categorisering van verbruik door apparaten die altijd op stand-by staan, apparaten die je gebruikt door gedrag en het opladen van je auto.

Tibber Pulse

Een slimme meter is leuk, maar met de Tibber Pulse kun je ook echt stroom gaan besparen. De Pulse is een stukje hardware (lijkt op een dongle) die je in de P1-poort van je slimme meter kunt pluggen. Daar heb je geen apart stopcontact voor nodig, want je slimme meter voedt de Pulse via een RJ12-kabel. Zodoende krijg je op de seconde nauwkeurig inzicht in je stroomverbruik. Zo kun je achterhalen wat de energieslurpers in je huis zijn. De Pulse rapporteert ongebruikelijke zaken, verzorgt load balancing als je een laadpaal van Easee, Zaptec of Wallbox hebt en kan je een melding sturen als de stroom is uitgevallen.

De Tibber Pulse is niet (direct) gratis. Je kunt deze realtime energiemeter aanschaffen in de Tibber Store voor € 49,95. Aangezien je bij het overstappen naar Tibber waarschijnlijk een kortingscode gebruikt, staat er via die weg automatisch € 50 aan Tibber-tegoed voor je klaar. Zo krijg je de Pulse alsnog gratis.

Tibber Store

Ik schreef al dat Tibber Power-Ups aanbiedt in de vorm van gratis softwarekoppelingen. In de online winkel van Tibber vind je echter ook hardware. Dit zijn slimme apparaten waarmee je kunt verduurzamen en die je helpen om je energieverbruik naar beneden bij te stellen. Klanten van Tibber krijgen korting op de aanschaf van het aanbod. Denk daarbij aan hardware voor:

 • real-time meten van energie;
 • elektrische auto zoals laadpalen en laadkabels;
 • warmteregeling zoals thermostaten en paneelverwarmers;
 • smart home zoals sensoren, weerstations en schakelaars;
 • slimme verlichting zoals lampen en accessoires.

Mijn ervaringen met Tibber

Overstappen naar Tibber

Ik had de prijzen van alle energieleveranciers vergeleken, ik was overtuigd van de mogelijkheden van een dynamisch contract en de bedrijfsvoering van Tibber sprak me erg aan. Tijd om over te stappen! Ik dacht dat zo'n overstap binnen 1 of 2 dagen geregeld zou kunnen zijn, zeker aangezien mijn contract bij Greenchoice dan zou aflopen. Na met Tibber te hebben gechat, bleek dit 14 dagen te duren. Dat had te maken met onderlinge afspraken tussen energieleveranciers en de wet 'Koop op afstand' die het mogelijk maakt om je contract zonder opgaaf van redenen binnen 14 dagen te ontbinden.

Na een beetje doorgevraagd te hebben, bleek ik toch binnen 2 dagen te kunnen overstappen door middel van een spoedverhuizing. Het enige dat ik daarvoor hoefde te doen is mijn betalingsgegevens toevoegen in de app van Tibber. Wel moest ik me beseffen dat ik met zo'n spoedverhuizing afstand zou doen van mijn recht om de overstap te kunnen ontbinden. Na daar in de chat akkoord op te hebben gegeven, werd mijn contract binnen 2 dagen overgezet en was ik overgestapt van Greenchoice naar Tibber. Snel en netjes gefixt.

Kortingscode of uitnodigingslink van Tibber

Energieleveranciers besteden doorgaans veel geld aan telemarketeers en verkooptelefoontjes. Tibber bewandelt een andere weg. Het bedrijf heeft bedacht dat het vooral leunt op aanbevelingen van tevreden klanten. Je kunt als klant van Tibber een uitnodigingslink genereren die je kunt delen met de rest van de wereld. Deze verwijzing geeft jou als bestaande klant én de nieuwe aangebrachte klant recht op € 50 korting in de Tibber Store. Het is dus geen kortingscode waarmee je korting krijgt op je energierekening. Als nieuwe klant kun je (net als ik) deze welkomstbonus van € 50 echter meteen gebruiken om de Tibber Pulse gratis thuisgestuurd te krijgen. Als bestaande klant kun je de € 50 aan tegoed inwisselen in de Tibber Store voor korting op slimmere verlichting, schakelaars, thermostaten of zelfs een laadpaal.

Koppelingen in de app van Tibber

Aangezien mijn overstap zo vlot geregeld was, kon ik meteen aan de slag met het installeren van Power-ups. Ik zag direct al dat er volop integraties beschikbaar waren voor apparaten in of rondom mijn huis. Inmiddels heb ik de Tibber-app gekoppeld aan:

 • Smart Hub - Mijn Athom Homey stelt me in staat om slimme apparaten in huis aan te sturen. Deze smart hub geeft me toegang tot de volgende functies:
  • Temperatuurverloop en temperatuurregeling;
  • Dag- en nachtreductie en vakantiemodus;
  • Stroomverbruik en prijsoptimalisatie;
  • Verlichting.
 • Elektrische auto - Mijn Hyundai Kona Electric (2021) liet ik voorheen slim laden via Hyundai Smart Charging. Na de integratie van Hyundai, laat ik Tibber het volgende werk doen:
  • Bekijken van batterijstatus;
  • Prijsoptimalisatie door op te laden tijdens daluren.
 • Warmtepomp - Mijn Nibe-warmtepomp was wel met internet verbonden, maar Nibe Uplink laat je (zelfs in combinatie met Tibber) weinig meer zien dan de huidige temperatuur en het historische verloop. Na activatie van SPA (lees hieronder meer) doet mijn warmtepomp het volgende:
  • Binnenhalen van uurtarieven van stroom voor komende 24 uur;
  • Verplaatsen van stroomverbruik naar de goedkoopste uren zónder in te leveren op comfort.
 • Zonnepanelen - De prestaties van mijn PV-panelen bekeek ik vooral in de app van SolarEdge. Daarin zie je echter alleen wat je actuele en historische productie is. Je weet niet welk deel van de stroom naar je huis gaat en wat je teruglevert. Na integratie met Tibber is die data wel inzichtelijk:
  • Inzicht in actueel en historisch verbruik;
  • Inzicht in verdeling eigen afname en teruglevering;
  • Indien SolarEdge: automatisch afschakelen bij negatieve tarieven.
 • Pulse - De realtime energiemeter van Tibber die ik gratis kon bestellen na gebruik te maken van de uitnodigingslink (kortingscode: hm3zjlom).
  • Inzicht in realtime verbruik;
  • Load balancing i.c.m. laadpaal van Easy, Zaptec of Wallbox.

Gedragsverandering door Tibber

Ik ben op dit moment ruim 1 jaar klant bij Tibber en merk inderdaad dat mijn vrouw, ik en zelfs de kinderen ons gedrag aanpassen door zicht te hebben op de stroomprijs. Het is bijzonder makkelijk om even op je telefoon te kijken om te zien wat elektriciteit op enig moment kost en vervolgens de afweging te maken of uitstellen van verbruik de moeite waard is. Een paar voorbeelden:

 • De vaatwasser ging na het avondeten altijd direct aan. Ik ruim hem nog steeds op hetzelfde moment in, maar stel hem nu in dat hij pas om 02:00 uur begint te draaien. Dat kost geen enkele moeite en zorgt ook niet voor ongemak. Uitruimen doen we toch pas de volgende ochtend;
 • Voorheen zetten we de wasmachine en droger aan zodra we die nodig hadden. Inmiddels proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de stroomprijzen. Je eerste was- of droogbeurt kun je eenvoudig plannen met een timer. Maar vanaf dat moment zul je natuurlijk fysiek aanwezig moeten zijn voor de volgende handeling. Het feit dat ik vanuit huis werk maakt dit makkelijker. We wassen en drogen ook meer 's nachts, al dan niet met behulp van een timer;
 • Het opladen van de elektrische auto deed ik het eerste half jaar zodra ik thuis was. Na uitkomst van Hyundai Smart Charging begon ik die app te gebruiken. Inmiddels laat ik de Tibber-app het slimme opladen bepalen vanwege het extra overzicht dat de app biedt. Gedragsverandering die hier optreedt is dat ik na een rit bedenk wanneer ik de auto nodig heb en check hoe vol de accu nog is. Als ik weet dat ik de volgende dag weg moet, sluit ik de laadkabel aan het laat ik Tibber opladen voor het meest gunstige tarief;
 • Mijn warmtepomp van Nibe was tot eind 2022 redelijk dom ingesteld. De pomp was wel met internet verbonden, maar verwarmde op basis van een manueel ingestelde stooklijn. De app Nibe Uplink laat je (zelfs in combinatie met Tibber) weinig exgra's zien dan de huidige temperatuur en het historische verloop. Na zelfstandig door de menu's van mijn warmtepomp te zijn gelopen, kwam ik de functie Smart Price Adaption tegen (menu 4.1.6 voor de liefhebbers). Die functie leest de dynamische stroomprijs in en zorgt ervoor dat de warmtepomp het verbruik zoveel mogelijk naar de daltarieven verplaatst, zonder dat je inlevert op comfort in huis. Pas nadat ik naar Tibber ben overgestapt, nam ik doe moeite om me hierin te verdiepen;
 • Het opladen van elektrische apparaten deden we voorheen op het moment dat dit uit kwam. Tegenwoordig houden we er (meer) rekening mee. Een lifehack vond ik zelf het aanschaffen van een slimme stekker met daaraan een stekkerdoos. Als je de telefoons, tablets en laptops inplugt in de stekkerdoos, kun je de slimme stekker automatisch aan laten springen in de daluren;
 • Een laatste verandering is waarschijnlijk een groter bewustzijn ten aanzien van de werking van het energienet, zowel bij ons als bij onze kinderen. De kennis die mijn kinderen hebben over verduurzaming en omgaan met energie of milieu is onvergelijkbaar met die ik had op hun leeftijd.

Voordelen of pluspunten van Tibber

Tibber gelooft in slimme technologie waarmee je je stroomverbruik kunt verminderen en je huishouden kunt verduurzamen. Dit zijn de belangrijkste pluspunten:

 • Tibber levert stroom tegen inkoopprijs per uur. Met een te verwachten gemiddelde stroomprijs van 26 cent per kWh, betaal je in 2024 waarschijnlijk minder dan als je een vast of variabel contract hebt;
 • Tibber levert aan Nederlandse klanten 100% groene stroom afkomstig uit Nederland;
 • De Tibber-app geeft je controle over de momenten waarop je elektriciteit verbruikt. Je ziet de stroomprijzen van de huidige dag, vanaf 13:00 uur ook die van de volgende dag en krijgt een prognose voor de gehele week;
 • De Tibber Pulse helpt je om stroom te gebruiken op de goedkoopste momenten, bijvoorbeeld door je elektrische auto automatisch op te laden tijdens daltarieven;
 • Lage vaste kosten van € 3,99 per maand;
 • Je dynamische energiecontract is dagelijks opzegbaar zonder boete.

Nadelen of minpunten van Tibber

Natuurlijk heeft een dynamische energieleverancier ook nadelen. De belangrijkste minpunten heb ik hieronder opgesomd.

 • Een dynamisch contract betekent dat je precies betaalt wat je op dat uur, die dag of die maand verbruikt. Je betaalt in de wintermaanden dus meer dan in de zomer. Ook zijn er vrijwel iedere dag pieken en dalen. Als je nerveus wordt van die prijsschommelingen of niet in staat bent om ze (financieel) op te vangen, is een dynamisch contract minder geschikt;
 • Tibber levert alleen stroom. Indien je ook (nog) gas gebruikt, zul je daarvoor een tweede energieleverancier moeten contracteren;
 • Tibber heeft geen telefonische klantenservice, dus je kunt bij vragen niet bellen. Gelukkig wordt de chatfunctie goed bemand en is kennisbank (FAQ) uitstekend;
 • Om gebruik te maken van Tibber heb je een slimme meter nodig. Die plaatst je netbeheerder echter gratis als je daarom vraagt.

Is Tibber de goedkoopste energieleverancier van 2024?

Rest mij antwoord te geven op mijn hoofdvraag: Is Tibber de goedkoopste energieleverancier van 2024? Ik betaal de laagst mogelijke prijs voor stroom, want die krijg ik geleverd tegen inkoopprijs. De vaste maandelijkse kosten die Tibber rekent, zijn het laagst van alle energieleveranciers die een dynamisch contract aanbieden. De overige belastingen en subsidies zijn voor alle energieleveranciers identiek, dus die kan ik buiten beschouwing laten. Dus ja: Tibber is voor mij de goedkoopste energieleverancier van 2024. Het stukje 'voor mij' heb ik toegevoegd, omdat er twee factoren zijn die hier invloed op uitoefenen.

 1. De eerste is de salderingsregeling. Zolang die van kracht is, zit ik sowieso goed. Ik wek evenveel of nèt iets minder op dan dat ik verbruik. Dat ligt vooral aan hoeveel zonne-uren we hebben en hoe vaak ik thuis de auto oplaad. Ik moet wel rekening houden met een energierekening die maandelijks sterk wisselt.
 2. De tweede is de mogelijkheid tot het verplaatsen van mijn energieverbruik naar de daltarieven (load shifting). Omdat ik redelijk handig ben met computers en vooral vanuit huis werk, ben ik goed in staat om dit te kunnen sturen.

Rekenvoorbeeld Tibber versus concurrent

In bovenstaande grafiek deel ik de opbouw van mijn inkoop (afname), opwek (productie PV-panelen) en verkoop (teruglevering). De rode lijn betreft het daadwerkelijke verbruik. In 2023 heb ik 11.219 kWh opgewekt en 8.599 kWh moeten inkopen bij Tibber. Dat resulteert in 19.818 kWh die beschikbaar was voor consumptie. Daarvan heb ik 7.782 kWh verkocht (teruggeleverd). Dat betekent dat mijn huishouden én auto in totaal 12.036 kWh verbruikt hebben. Vanwege het natste jaar sinds de metingen, kwam ik 817 kWh tekort om quitte te spelen.

De energierekening voor ons huishouden en (90% thuis) opladen van de auto bedroeg in 2023 in totaal € 230 (inclusief belastingen). Yep, dat is gemiddeld € 19,17 per maand zoals te zien in de rode lijn. Je ziet echter ook dat ik in januari € 371 heb moeten betalen, maar in juni € 318 terug kreeg. Met die wisselingen moet je kunnen leven.

Als ik € 230 deel door 817 kWh, heb ik daar bij Tibber blijkbaar € 0,28 per kWh voor betaald. Indien ik op 1 januari 2023 een variabel energiecontract had afgesloten, dan was de gemiddelde prijs die ik per kWh had moeten betalen € 0,75 geweest. Stel dat ik die op 1 juli 2023 had verlengd, dan was mijn stroomprijs gezakt tot € 0,41. Het gemiddelde van die twee tarieven is nog steeds € 0,58 per kWh. Zodoende had die 817 kWh me uiteindelijk toch € 474 gekost en daarmee was ik bij Tibber ruim twee keer zo voordelig uit dan bij een willekeurige andere leverancier.

Homevolt: thuisbatterij van Tibber

Zodra de salderingsregeling vervalt of aangepast wordt naar een terugleververgoeding, zal ik nóg meer rekening moeten houden met het inkopen van stroom op de goedkoopste momenten. Of ik zal moeten investeren in Homevolt, de thuisbatterij van Tibber en Polarium die op 1 juni 2023 is aangekondigd. Maar aangezien ik op de koudste (en volledig bewolkte) dagen wel 100 kWh aan stroom verbruik, kan ik het daar in de winter slechts een paar uur mee uitzingen. De Homevolt zal namelijk leverbaar worden met een accucapaciteit van 6,6 of 13,3 kWh. Ik zou er 8(!) moeten aanschaffen om op één dag off-grid te kunnen draaien.

Buiten het feit dat je fysiek gezien genoeg ruimte moet hebben om hem te kunnen plaatsen (in je schuur, garage of aan je buitengevel), zul je ook een aanzienlijke investering moeten doen. Aangezien de Homevolt van 13,3 kWh in Noorwegen en Zweden voor € 11.118 bij je thuis geïnstalleerd wordt, houd ik in Nederland rekening met een soortgelijke kostprijs. Dat maakt een thuisbatterij economisch gezien op het eerste gezicht nog niet erg rendabel. Maar Tibber heeft Homevolt zó slim gemaakt dat de terugverdientijd veel korter wordt dan met een reguliere thuisbatterij het geval is.

Peak shaving (piekscheren) met thuisbatterij

Homevolt is in staat om je energiekosten te verlagen en flexibiliteit te bieden aan het elektriciteitsnet. De thuisbatterij wordt onderdeel van je smart home door hem aan de Tibber-app te koppelen. Vervolgens kun je profiteren van prijsoptimalisatie van je energie. Je kunt Homevolt automatisch opladen wanneer de prijs laag is en deze stroom weer verkopen op het moment dat de prijs hoog is. We noemen dit peak shifting (piekscheren). Met die instelling maakt je thuisbatterij de meeste winst en zal je terugverdientijd flink afnemen.

Mogelijkheden en prestaties Homevolt

Homevolt is ontworpen om in bijna alle huizen te werken en is uitgebreid getest in een Scandinavisch klimaat. Dat is een geruststellend idee voor Nederlanders, aangezien wij meer zonne-uren hebben en de temperatuur hier hoger is.

 • Beschikbaar in een capaciteit van 6,6 kWh of 13,3 kWh (80% bruikbaar);
 • Ontworpen voor 6.000 - 8.000 laadcycli;
 • Bestaat uit lithium-nickel-manganese-cobalt oxides (afgekort NMC);
 • Werkt met of zonder zonnepanelen;
 • Kan binnen of buiten worden geïnstalleerd;
 • Verhoogt de maximale stroomcapaciteit zonder de hoofdzekering te belasten;
 • Over the air (OTA) updates van software, interface en componenten;
 • Gebouwd vanuit circulaire gedachtegang en lange levensduur.

Vehicle-to-Everything (V2X)

Buiten het feit dat ik de ontwikkelingen rondom Homevolt met interesse volg, heb ik mijn hoop gevestigd op elektrische auto's die bi-directioneel kunnen laden. Met Vehicle-to-Everything zal je laadpaal gebruikt kunnen worden om de stroom uit het accupakket van je auto terug te leveren aan je huis (V2H) of aan het elektriciteitsnet (V2G). Dat zou bij de huidige auto's al een mobiele energiebuffer geven die tussen de 50 en 100 kWh ligt. Helaas zijn er nog maar weinig auto's en laadpalen die deze techniek ondersteunen en dient er op het vlak van standaardisering nog veel te gebeuren.


Had je iets aan deze Tibber-review? Mocht je willen overstappen dan geeft deze uitnodigingscode (hm3zjlom) ons beide € 50 aan tegoed voor de Tibber Store.

Zin om samen te werken?

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Offerte aanvragen

Nog meer te vertellen? We nemen altijd even contact op per e-mail of telefoon om te zorgen dat we op één lijn zitten.

Offerte verzenden