Heb je interesse in een dynamisch energiecontract? Of ben je gewoon op zoek naar de goedkoopste energieleverancier? In deze review leg ik uit wat Tibber is, waarom ik ben overgestapt en wat mijn ervaringen met dynamische prijzen zijn.

Ben je enkel op zoek naar een kortingscode voor Tibber, gebruik dan deze uitnodigingscode (hm3zjlom). Daarmee ontvangen we beide € 50 aan tegoed voor de Tibber Store.

Energiecontract verlengen of overstappen?

Eind 2022 zou het onvermijdelijke moment aanbreken waarop ik mijn energiecontract moest verlengen óf zou moeten overstappen. Mijn vaste (driejarige) contract bij Greenchoice zou op dat moment namelijk aflopen. Uiteraard was de in 2021 ingezette stijging van de stroom- en gasprijzen me niet ontgaan. Toch schrok ik wel even toen ik zag dat ik voor de levering van elektriciteit niet langer € 0,13 maar € 0,87 ging betalen. Au! Bovendien kreeg ik nu een variabel energiecontract aangeboden. Dat zou mij ondanks het prijsplafond in de wintermaanden veel geld gaan kosten. Reden genoeg om op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier van 2023.

Nieuwbouwwoning met warmtepomp

Ik ben de (gelukkige) eigenaar van een vrijstaande nieuwbouwwoning uit 2018. Het voordeel daarvan is dat mijn vloeren, muren, ramen en dak goed zijn geïsoleerd. Helaas werd mijn huis als één van de laatste nieuwbouwprojecten opgeleverd met een gasgestookte cv-ketel. Daarom hebben we na oplevering de cv-ketel in eigen beheer verwijderd en vervangen door een warmtepomp. Daarnaast hebben we flink wat zonnepanelen aangeschaft, om het hoge stroomverbruik van de warmtepomp te kunnen compenseren. Hoewel ieder huis elektriciteit gebruikt, is het voor deze Tibber-review wel nuttig om te beseffen dat ik gasloos ben. Om diezelfde reden is mijn stroomvraag natuurlijk hoog, zeker gedurende koude wintermaanden. In mijn vergelijking van energieleveranciers, heb ik onderstaande uitgangspunten, eisen en wensen gehanteerd.

Uitgangspunten voor vergelijking energieleveranciers

 • Vrijstaande nieuwbouwwoning uit 2018 met bijbehorende isolatiewaarden;
 • Rondom toepassing van dubbel glas of triple glas (HR+++);
 • Lage temperatuurverwarming mogelijk dankzij vloerverwarming op alle verdiepingen;
 • Water/water warmtepomp met 12 PVT-panelen van Triple Solar als bron;
 • Toepassing van 27 reguliere zonnepanelen, voornamelijk in oost/west-opstelling;
 • Eigen opwekcapaciteit bedraagt 12.500 kWh op jaarbasis;
 • Stroomverbruik door apparaten in huishouden is 5.500 kWh per jaar;
 • Stroomverbruik (12 kW) warmtepomp en (360 l) boiler is 5.000 kWh per jaar;
 • Stroomverbruik elektrische auto is 2.000 kWh per jaar;
 • Levering van 100% groene stroom vereist, liefst lokaal opgewekt;
 • De wens om inzicht te hebben in verbruik om zo te kunnen besparen;
 • Een zo laag mogelijke elektriciteitsprijs betalen voor geleverde stroom;
 • Een zo hoog mogelijke terugleververgoeding ontvangen voor opgewekte stroom.

Verschillen vast, variabel en dynamisch energiecontract

Wie overstapt van energieleverancier komt al snel tot de conclusie dat vaste contracten op dit moment tot het verleden behoren. Tegenwoordig bieden energieleveranciers vooral variabele contracten aan. Een nieuwe (derde) mogelijkheid is een dynamisch contract. Ik leg even kort uit wat de verschillen tussen een vast, variabel en dynamisch energietarief zijn en waarom die van invloed zijn op de prijs van stroom en gas.

Vast energiecontract

Wie gezegend was met een vast energiecontract, betaalde een vast energietarief gedurende de looptijd van diens overeenkomst. Tot 2022 werden vaste contracten vaak voor 1, 2 of 3 jaar aangeboden. Of de prijs voor een kWh stroom of m³ gas gedurende het contract nou omhoog of omlaag ging, je betaalde hetzelfde tarief. Het voordeel van een vast contract is dat je geen risico loopt als energieprijzen stijgen. Je koopt er zekerheid mee. Als de prijzen van stroom of gas dalen, profiteert echter alleen je energieleverancier van die meevaller. Bovendien betaalde je vaak een opzegvergoeding als je tussentijds wilde overstappen. Door de explosief gestegen energieprijzen, durven energiemaatschappijen zich nauwelijks meer aan vaste contracten te wagen. De enkeling die dit wel doet, prijst bijbehorende risico's in, met hoge prijzen ten gevolg.

Variabel energiecontract

De kans is groot dat je momenteel een variabel energiecontract hebt of dat aangeboden krijgt. In deze contractvorm worden de energietarieven ieder half jaar, ieder kwartaal of zelfs iedere maand aangepast. Een voordeel van een variabel contract is dat je daar bij dalende stroomprijzen of gasprijzen bij de volgende tariefwijziging van profiteert. Bovendien is een variabel energiecontract maandelijks opzegbaar, waardoor opzegboetes eigenlijk niet van toepassing zijn. Toch betaal je zelfs met een variabel energiecontract nog voor prijsschommelingen die gedurende de contractperiode én op dagelijkse basis optreden. Stroom en gas zijn namelijk duurder om de momenten waarop we het allemaal willen gebruiken. Daar zien nieuwe energiemaatschappijen een kans.

Dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract (ook wel flexibel energiecontract genoemd) wisselt je energietarief elk uur. Moderne energieleveranciers kopen dagelijks stroom in op de handelsbeurs (ook wel 'spotmarkt' of 'day ahead markt' genoemd) en berekenen die door aan hun klanten. Het voordeel van dynamische prijzen is dat je meer controle krijgt over de hoogte van je energierekening. Je kunt je stroomverbruik bijvoorbeeld sturen naar de voordeligste momenten. Met behulp van een app kun je bijvoorbeeld automatisch je auto opladen of je huis verwarmen tijdens de uren waarin de stroomprijs het laagst is.

Wie in staat is om 's winters een een buffer achter de hand te hebben (bijvoorbeeld middels een thuisaccu), is helemaal goedkoop uit. Uiteraard is een dynamisch energiecontract ook maandelijks opzegbaar. Risico's van dynamische energieprijzen zijn schommelingen in de markt veroorzaakt door extreme omstandigheden (zoals een oorlog) of door seizoensinvloeden (je werkt niet met voorschotnota's).

Overstappen van energieleverancier

Op het moment dat ik begreep wat een dynamisch energiecontract inhield, kon ik me weinig anders meer voorstellen. Ik wist dat Greenchoice dit niet aanbood, dus ik moest sowieso overstappen. Toch dacht ik dat ons huis zich daar misschien niet goed voor leende. Dat we all-electric zijn is natuurlijk een voordeel. Maar we gebruikten de afgelopen jaren wel zo'n 12.500 kWh aan stroom. We zouden in 2023 natuurlijk ruimschoots door het ingestelde prijsplafond van 2.900 kWh heen gaan. Tegelijkertijd wekken we jaarlijks ook zo'n 12.500 kWh op. Omdat de salderingsregeling tot 2025 in stand gehouden wordt, zou ik in ieder geval voor de komende twee jaar kunnen blijven salderen en zodoende op 0 uit kunnen komen. De grootste zorgen die ik had waren:

 • Zorgt mijn warmtepomp in de wintermaanden niet voor een gigantisch hoge energierekening? Mijn zonnepanelen wekken in de winter nauwelijks iets op en de brontemperatuur voor mijn warmtepomp is dan erg laag. Het gevolg is dat ik veel elektriciteit moet inkopen tegen (waarschijnlijk) hoge tarieven.
 • Zorgen mijn zonnepanelen niet voor een hele lage terugleververgoeding in de zomermaanden? In de zomer produceer ik ontzettend veel stroom en is mijn energievraag laag. Daarom lever ik op die momenten veel terug. Het was mijn verwachting dat ik weinig terug zou krijgen voor mijn overschot of zelfs zou moeten betalen voor het terugleveren van stroom.

Energieleveranciers vergelijken (2023)

Ik wilde eerst een indruk krijgen van de prijzen die in 2023 gerekend werden door alle traditionele energieleveranciers. Mijn redenering was dat ik op basis van dit beeld een betere afweging zou kunnen maken in mijn vergelijking tussen een variabel en dynamisch contract. Ik lette hierbij in eerste instantie op prijzen voor piek- en daltarief en de hoogte van de terugleververgoeding. Zoals je in onderstaande vergelijking kunt zien, lopen de tarieven voor variabele contracten flink uiteen. Ik heb niet alle energieleveranciers opgenomen, maar in ieder geval de 6 grootste leveranciers van Nederland. Bovendien heb ik de duurste (Vattenfall) en goedkoopste (Engie) aanbieders er in verwerkt.

Leverancier

Normaaltarief stroom

Daltarief stroom

Terugleververgoeding

Vattenfall

€ 0,948

€ 0,715

€ 0,168

Mega

€ 0,940

€ 0,733

€ 0,050

Essent

€ 0,920

€ 0,734

€ 0,055

Eneco

€ 0,919

€ 0,737

€ 0,090

Oxxio

€ 0,919

€ 0,737

€ 0,090

Budget Energie

€ 0,764

€ 0,652

€ 0,278

Greenchoice

€ 0,753

€ 0,609

€ 0,115

Vandebron

€ 0,589

€ 0,479

€ 0,100

Engie

€ 0,530

€ 0,457

€ 0,130

De tarieven in dit overzicht bestaan uit het leveringstarief inclusief BTW en energiebelasting. Het betreft variabele tarieven op basis van een nieuw modelcontract zoals opgevraagd in januari 2023. Let op: energieleveranciers wijzigen deze tarieven vaak.

Goedkoopste energieleveranciers (2023)

Helaas las ik op diverse websites dat de solvabiliteit (eigen vermogen als percentage van het balanstotaal) van de goedkopere energieleveranciers vaak te wensen over liet. Een lage solvabiliteit betekent dat een energieleverancier zwaar leunt op financiering met schulden. Hoewel Engie en Budget Energie goedkoop waren en laatstgenoemde zelfs de hoogste terugleververgoeding aanbood, achtte consumentenorganisatie Vastelastenbond hun solvabiliteit lager dan 20%. Met recente failissementen van o.a. Welkom Energie, Naked Energy and SEPA Green Energy in gedachten, leken deze partijen me vooral te stunten met prijzen om schulden (of verliezen) te compenseren. De goedkoopste (groene) energieleverancier met een degelijke uitstraling leek me daarom Vandebron. Ik nam de prijzen van hun variabele contract als uitgangspunt voor mijn vergelijking van leveranciers met een dynamisch contract.

Energieleveranciers met dynamische prijzen (2023)

Mijn zoektocht naar de goedkoopste energieleveranciers met dynamische tarieven, was eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Het aantal leveranciers dat dynamische contracten aanbiedt is namelijk zeer beperkt. Uiteraard had ik wel een paar eisen:

 • Vergunning van de ACM om energie te mogen leveren in Nederland;
 • Levering van 100% groene stroom (idealiter uit Nederland);
 • De beschikbaarheid van een (native) app voor smartphone;
 • Fysieke vestiging in Nederland.

Op basis hiervan kwam ik tot een shortlist van 7 energieleveranciers. Om die te vergelijken heb ik gekeken naar de volgende eigenschappen:

 • De jaarlijkse kosten voor levering van stroom;
 • Het aanbod van technische add-ons;
 • De van toepassing zijnde opzegtermijn;
 • De review score op Google;
 • De review score op Trustpilot;
 • De review score op Energievergelijk.

Leverancier

Kosten

Add-ons

Opzeg.

Google

Trust.

Energ.

Gem.

EnergyZero

€ 90,00

-

Maand

7,4

-

-

7,4

ANWB Energie

€ 84,00

-

Maand

-

-

6,5

6,5

Zonneplan

€ 75,00

Paar

Dag

9,0

6,4

9,2

8,5

NextEnergy

€ 60,00

Paar

Dag

6,6

7,0

6,4

6,7

Frank Energie

€ 60,00

-

Dag

4,9

6,2

5,7

6,3

easyEnergy

€ 60,00

-

Dag

7,0

4,8

5,8

5,9

Tibber

€ 47,88

Veel

Dag

9,8

6,6

9,7

8,7

Uit dit lijstje met energieleveranciers van dynamische contracten, kwam Tibber als goedkoopste uit de bus. Daarnaast had Tibber als enige een veelvoud aan technische integraties die je helpen om meer inzicht te krijgen of stroom te besparen. Van een opzegtermijn is feitelijk geen sprake, want je kunt iedere dag opzeggen. Een belangrijke graadmeter vond ik verder de beoordelingen van klanten. Ook daar scoorde Tibber de hoogste ogen. Reden genoeg dus om die leverancier verder te onderzoeken.

Wat is Tibber?

Tibber is in 2016 opgericht door de Zweedse Daniel Lindén en de Noorse Edgeir Vårdal Aksnes. Beiden werkten jarenlang in de traditionele energiesector en zagen van dichtbij hoe die branche vooral gericht is op het verkopen van zoveel mogelijk energie. Daniel en Edgeir waren ervan overtuigd dat dit anders moest. Zij wilden mensen juist bewust maken van hun energieverbruik om ze via die weg in staat te stellen om energie te besparen en los te raken van fossiele brandstoffen. Dat kon alleen maar met een slim businessmodel en een sterk staaltje techniek. Ze ontwikkelden een manier om 100% groene stroom op basis van dynamische tarieven te kunnen verkopen tegen kostprijs. En dat slaat aan, want inmiddels werken er ruim 250 mensen bij Tibber in Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland en Nederland. Ze helpen door heel Europa zo'n 400.000 klanten met het verlagen van hun maandelijkse energierekening.

Wat is het verdienmodel van Tibber?

Tibber levert stroom tegen inkoopprijzen per kWh zoals die op de spotmarkt (day ahead markt) gelden op het moment dat je de stroom verbruikt. Daar willen ze ook niet aan verdienen, omdat ze dan de klimaatdoelstellingen uit het oog verliezen. Het motto van Tibber is niets voor niets: "De groenste stroom is de stroom die je niet verbruikt". Hoe komen ze dan aan hun omzet? Die halen ze uit een vast maandbedrag van € 3,99 per aansluiting. Uitgaande van zo'n 400.000 klanten, levert dat al een slordige € 19 miljoen per jaar op. Daarnaast pikken ze een graantje mee met inkomsten uit de producten in de online Tibber Store, want de gerapporteerde jaaromzet is € 35 miljoen.

Wat maakt Tibber uniek?

Kort door de bocht streeft Tibber naar een energienet dat in balans is. Het is één van de weinige energieleveranciers die dynamische energieprijzen hanteert. Van oudsher produceren we stroom (uit gas, kolen of kernreacties) als de vraag hoog is. Bijvoorbeeld als we thuis komen, gaan koken en de auto opladen. Maar bij hernieuwbare energie is dat lastiger. Wat doe je als de vraag naar stroom stijgt, maar het windstil én bewolkt is?

Het antwoord zit hem in het afstemmen van onze vraag of de hoeveelheid geproduceerde stroom. En daarvoor heb je slimme technologie en controle nodig. Wie zicht heeft op het actuele verbruik én de stroomprijs tot 1,5 dag in de toekomst kent, kan het stroomgebruik opschuiven naar uren waarin bijna niemand stroom verbruikt. Dat zijn immers de momenten waarop de stroom het goedkoopst is. Het aanzetten van de wasmachine, droger of vaatwasser, het opladen van de elektrische auto en zelfs het slim verwarmen van je huis zijn allemaal voorbeelden van een energiebehoefte die gestuurd kan worden door prijzen. De Tibber-app helpt in de omschakeling naar een slim elektriciteitsnet (smart grid). En dat is gunstig voor je energierekening.

Wat kost stroom bij Tibber?

Je betaalt bij Tibber de inkoopprijs per kWh die op de stroombeurs geldt op het moment dat je elektriciteit verbruikt, plus € 0,018 voor onbalanskosten en Garantie van Oorsprong (GvO). Daarnaast betaal je energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en natuurlijk 21% BTW. De optelsom hiervan worden de variabele kosten genoemd.

Aanvullend zijn er de vaste kosten. De netbeheerkosten, vermindering energiebelasting en 21% BTW zijn voor alle leveranciers gelijk. In het geval van Tibber komen hier alleen de vaste leveringskosten van € 3,99 per maand bij. Voor dat bedrag krijg je een slim energiecontract, alle functionaliteiten van de app en korting op producten in de Tibber Store. De vaste kosten zijn voor veel mensen waarschijnlijk negatief, omdat iedereen in 2023 de vermindering energiebelasting ter hoogte van € 598,86 terugkrijgt van de overheid.

Via een calculator op de website van Tibber kun je de te verwachten stroomprijs (verstrekt door ICE Endex) voor de komende 12 maanden uitrekenen op basis van je ingevoerde verbruik. De calculator toont de inkoopprijs voor stroom inclusief vast maandbedrag, belastingen en vergoedingen. De gemiddelde elektriciteitsprijs bij Tibber in 2023 is naar verwachting € 0,35 per kWh.

Opbouw elektriciteitsprijs Tibber

Prijs in € / kWh

Dynamische inkoopprijs stroom

€ 0,1463

Energiebelasting

€ 0,1260

21% BTW

€ 0,0576

Garanties van Oorsprong

€ 0,0180

Gemiddelde stroomprijs Tibber 2023

€ 0,3479

Wat is de terugleververgoeding bij Tibber?

Zolang de salderingsregeling in stand gehouden wordt, is de hoogte van de terugleververgoeding voor mij niet zo belangrijk. Ik gebruik ongeveer even veel als ik opwek en kom daarom aan het eind van het jaar op 0 uit. Toch was ik wel benieuwd naar hoe het werkte, aangezien het erop lijkt dat de salderingsregeling in 2025 afgeschaft of afgebouwd gaat worden. Al snel las ik dat je bij dynamische stroomprijzen ook kunt salderen, al werken sommige aspecten net iets anders. Wie stroom teruglevert aan Tibber, ontvangt hiervoor namelijk ook een dynamisch uurtarief. Er is dus geen vaste terugleververgoeding. Als je opgewekte stroom verkoopt, krijg je daar exact dezelfde prijs voor die op dat moment ook geldt als je stroom afneemt, inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en BTW. Indien je op enig moment € 0,25 per kWh zou betalen bij afname, krijg je ook € 0,25 als je teruglevert.

Salderen bij Tibber

Ik las eind 2022 dat Budget Energie op de vingers getikt werd door de ACM na een klacht van een eigenaar van zonnepanelen. Budget Energie had bedacht dat het wel slim was om maandelijks te salderen in plaats van jaarlijks. Het salderen levert de eigenaren van PV-panelen in de zomer dan nauwelijks iets op, want de overproductie wordt per maand weggestreept. In de winter wekken de zonnepanelen weinig op, maar ben je wel genoodzaakt stroom in te kopen. Zeker als je je huis verwarmt met een warmtepomp. Deze werkwijze pakt daarom alleen voordelig uit voor de betreffende energiemaatschappij. Hoewel er destijds geen wettelijke grond was om jaarlijks te salderen, lieten de ACM en minister van Klimaat Rob Jetten wel weten de Energiewet te willen aanpassen. Budget Energie zag in dat hun handelswijze niet deugde. Inmiddels schijnt iedere energieleverancier zich weer aan de geest van de wet te houden.

Tibber past de salderingsregeling op jaarbasis toe. Het is wel nuttig om te beseffen dat de salderingsregeling beperkt is tot je eigen verbruik. Indien je 4.000 kWh verbruikt, kun je maximaal 4.000 kWh salderen. In dit scenario betaalt Tibber jou over die 4.000 kWh buiten het dynamische uurtarief ook de belasting, ODE en BTW terug. Bij eventuele overproductie heb je echter alleen recht op het dynamische uurtarief. Om het simpel te houden betaalt Tibber toch maandelijks de volledige overproductie uit. Pas aan het eind van het jaar kijkt Tibber of je meer geproduceerd hebt dan verbruikt en stuurt dan een factuur voor de teveel terugbetaalde belastingen.

Salderen bij negatieve stroomprijzen

Als het aanbod groter is dan de vraag naar stroom, kunnen dynamische stroomprijzen negatief worden. In theorie word je dan betaald om stroom te verbruiken. In de praktijk moet de stroomprijs wel heel negatief worden om er echt aan te kunnen verdienen, aangezien er alsnog belastingen worden geheven. Wie veel zonnepanelen heeft, zal in de zomer waarschijnlijk terugleveren. Bij een traditionele energieleverancier, krijg je dan vaak een lage terugleververgoeding. Bij dynamische uurtarieven kun je je verbruik sturen naar de goedkopere uren en je teruglevering naar de tijden waarop de stroom duur is. De dynamische uurprijs is alsnog vaak hoger dan de terugleververgoeding van leveranciers die een variabel contract aanbieden.

De keerzijde is dat wanneer je elektriciteit teruglevert bij een negatieve stroomprijs, moet betalen om die overproductie op het energienet kwijt te kunnen. De energiebelastingen krijg je echter wel terug via de salderingsregeling en daarom komt ècht betalen voor het terugleveren van stroom in de praktijk weinig voor. Bij een negatieve stroomprijs én een overproductie is het dus extra voordelig om je auto op te laden, de wasmachine aan te zetten of je thuisbatterij vol te laden. De Tibber-app kan je een melding sturen als deze situatie zich voordoet.

Tibber app

Het paradepaardje van Tibber is de gebruiksvriendelijke app die is voorzien van slimme manieren om stroom te besparen. Zo kun je meldingen instellen ten aanzien van een hoge/lage stroomprijs, onverwacht stroomverbruik, een losgekoppelde laadkabel of een overbelaste hoofdzekering. Het bedrijf stopt vee tijd in het testen en evalueren van nieuwe integraties. Deze zogeheten Power-Ups kun je gratis installeren. Feitelijk zijn het door Tibber geprogrammeerde add-ons met populaire software en hardware. Denk daarbij aan koppelingen met je auto, laadpaal, thermostaat, warmtepomp, omvormer, weerstation, verlichting of domoticasysteem. Voor de techneuten onder ons is er een API beschikbaar, waarmee je een eigen sensor inzage kunt geven in de actuele stroomprijs of je actuele stroomverbruik. In dat laatste geval heb je wel de Tibber Pulse nodig.Naast inzage in je actuele en historische verbruik, zie je ook hoeveel je zonnepanelen produceren en opgeleverd hebben. Zelfs de verhouding tussen wat er naar je huis en naar het energienet gaat, is zichtbaar. Indien je gegevens over je huishouden invoert, vergelijkt de app je stroomverbruik met dat van soortgelijke huishoudens. Hiervoor kijkt Tibber naar je woonplaats, de grootte van je huis, het aantal personen, de manier van verwarmen, het aantal zonnepanelen en de aanwezigheid van een elektrische auto. Een interessant overzicht is ook de categorisering van verbruik door apparaten die altijd op stand-by staan, apparaten die je gebruikt door gedrag en het opladen van je auto.

Tibber Pulse

Een slimme meter is leuk, maar met de Tibber Pulse kun je ook echt stroom gaan besparen. De Pulse is een stukje hardware (lijkt op een dongle) die je in de P1-poort van je slimme meter kunt pluggen. Daar heb je geen apart stopcontact voor nodig, want je slimme meter voedt de Pulse via een RJ12-kabel. Zodoende krijg je op de seconde nauwkeurig inzicht in je stroomverbruik. Zo kun je achterhalen wat de energieslurpers in je huis zijn. De Pulse rapporteert ongebruikelijke zaken, verzorgt load balancing als je een laadpaal van Easee of Zaptec hebt en kan je een melding sturen als de stroom is uitgevallen.

De Tibber Pulse is niet gratis. Je kunt deze realtime energiemeter aanschaffen in de Tibber Store voor € 49,95. Aangezien je bij het overstappen naar Tibber waarschijnlijk een kortingscode gebruikt, staat er via die weg automatisch € 50 aan Tibber-tegoed voor je klaar. Zo krijg je de Pulse alsnog gratis.

Tibber Store

Ik schreef al dat Tibber Power-Ups aanbiedt in de vorm van gratis softwarekoppelingen. In de online winkel van Tibber vind je echter ook hardware. Dit zijn slimme apparaten waarmee je kunt verduurzamen en die je helpen om je energieverbruik naar beneden bij te stellen. Klanten van Tibber krijgen korting op de aanschaf van het aanbod. Denk daarbij aan hardware voor:

 • elektrische auto zoals laadpalen en laadkabels;
 • warmteregeling zoals thermostaten en paneelverwarmers;
 • smart home zoals sensoren, weerstations en schakelaars;
 • slimme verlichting zoals lampen en accessoires.

Mijn ervaringen met Tibber

Overstappen naar Tibber

Ik had de prijzen van alle energieleveranciers vergeleken, ik was overtuigd van de mogelijkheden van een dynamisch contract en de bedrijfsvoering van Tibber sprak me erg aan. Tijd om over te stappen! Ik dacht dat zo'n overstap binnen 1 of 2 dagen geregeld zou kunnen zijn, zeker aangezien mijn contract bij Greenchoice dan zou aflopen. Na met Tibber te hebben gechat, bleek dit 14 dagen te duren. Dat had te maken met onderlinge afspraken tussen energieleveranciers en de wet 'Koop op afstand' die het mogelijk maakt om je contract zonder opgaaf van redenen binnen 14 dagen te ontbinden.

Na een beetje doorgevraagd te hebben, bleek ik toch binnen 2 dagen te kunnen overstappen door middel van een spoedverhuizing. Het enige dat ik daarvoor hoefde te doen is mijn betalingsgegevens toevoegen in de app van Tibber. Wel moest ik me beseffen dat ik met zo'n spoedverhuizing afstand zou doen van mijn recht om de overstap te kunnen ontbinden. Na daar in de chat akkoord op te hebben gegeven, werd mijn contract binnen 2 dagen overgezet en was ik overgestapt van Greenchoice naar Tibber. Snel en netjes gefixt.

Kortingscode of uitnodigingslink van Tibber

Energieleveranciers besteden doorgaans veel geld aan telemarketeers en verkooptelefoontjes. Tibber bewandelt een andere weg. Het bedrijf heeft bedacht dat het vooral leunt op aanbevelingen van tevreden klanten. Je kunt als klant van Tibber een uitnodigingslink genereren die je kunt delen met de rest van de wereld. Deze verwijzing geeft jou als bestaande klant én de nieuwe aangebrachte klant recht op € 50 korting in de Tibber Store. Het is dus geen kortingscode waarmee je korting krijgt op je energierekening. Als nieuwe klant kun je (net als ik) deze welkomstbonus van € 50 echter meteen gebruiken om de Tibber Pulse gratis thuisgestuurd te krijgen. Als bestaande klant kun je de € 50 aan tegoed inwisselen in de Tibber Store voor korting op slimmere verlichting, schakelaars, thermostaten of zelfs een laadpaal.

Koppelingen in de app van Tibber

Aangezien mijn overstap zo vlot geregeld was, kon ik meteen aan de slag met het installeren van Power-ups. Ik zag direct al dat er volop integraties beschikbaar waren voor apparaten in of rondom mijn huis. Inmiddels heb ik de Tibber-app gekoppeld aan:

 • Smart Hub - Mijn Athom Homey stelt me in staat om slimme apparaten in huis aan te sturen. Deze smart hub geeft me toegang tot de volgende functies:
  • Temperatuurverloop en temperatuurregeling;
  • Dag- en nachtreductie en vakantiemodus;
  • Stroomverbruik en prijsoptimalisatie;
  • Verlichting.
 • Elektrische auto - Mijn Hyundai Kona Electric liet ik voorheen slim laden via Hyundai Smart Charging. Na de integratie van Hyundai, laat ik Tibber het volgende werk doen:
  • Bekijken van batterijstatus;
  • Prijsoptimalisatie door op te laden tijdens daluren.
 • Warmtepomp - Mijn Nibe-warmtepomp was wel met internet verbonden, maar Nibe Uplink laat je (zelfs in combinatie met Tibber) weinig meer zien dan de huidige temperatuur en het historische verloop. Na activatie van SPA (lees hieronder meer) doet mijn warmtepomp het volgende:
  • Binnenhalen van uurtarieven van stroom voor komende 24 uur;
  • Verplaatsen van stroomverbruik naar de goedkoopste uren zónder in te leveren op comfort.
 • Zonnepanelen - De prestaties van mijn PV-panelen bekeek ik vooral in de app van SolarEdge. Daarin zie je echter alleen wat je actuele en historische productie is. Je weet niet welk deel van de stroom naar je huis gaat en wat je teruglevert. Na integratie met Tibber is die data wel inzichtelijk:
  • Inzicht in actueel en historisch verbruik;
  • Inzicht in verdeling eigen afname en teruglevering.
 • Pulse - De realtime energiemeter van Tibber die ik gratis kon bestellen na gebruik te maken van de uitnodigingslink (kortingscode: hm3zjlom).
  • Inzicht in realtime verbruik;
  • Load balancing i.c.m. laadpaal van Easy of Zaptec.

Gedragsverandering door Tibber

Ik ben op dit moment zes weken klant van Tibber en merk inderdaad dat mijn vrouw en ik ons gedrag aanpassen door zicht te hebben op de stroomprijs. Het is bijzonder makkelijk om even op je telefoon te kijken om te zien wat elektriciteit op enig moment kost en vervolgens de afweging te maken of uitstellen de moeite waard is. Een paar voorbeelden:

 • De vaatwasser ging na het avondeten altijd direct aan. Ik ruim hem nog steeds op hetzelfde moment in, maar stel hem nu in dat hij pas om 01:00 uur begint te draaien. Dat kost geen enkele moeite en zorgt ook niet voor ongemak. Uitruimen doen we toch pas de volgende ochtend;
 • Voorheen zetten we de wasmachine en droger aan zodra we die nodig hadden. Inmiddels proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de stroomprijzen. Je eerste was- of droogbeurt kun je eenvoudig plannen met een timer. Maar vanaf dat moment zul je natuurlijk fysiek aanwezig moeten zijn voor de volgende handeling. Het feit dat ik vanuit huis werk maakt dit makkelijker. We wassen en drogen ook meer 's nachts, al dan niet met behulp van een timer;
 • Het opladen van de elektrische auto deed ik het eerste half jaar zodra ik thuis was. Na uitkomst van Hyundai Smart Charging begon ik die app te gebruiken. Inmiddels laat ik de Tibber-app het slimme opladen bepalen vanwege het extra overzicht dat de app biedt. Gedragsverandering die hier optreedt is dat ik na een rit bedenk wanneer ik de auto nodig heb en check hoe vol de accu nog is. Als ik weet dat ik de volgende dag weg moet, sluit ik de laadkabel aan het laat ik Tibber opladen voor het meest gunstige tarief;
 • Mijn warmtepomp van Nibe was tot een paar weken geleden redelijk dom ingesteld. De pomp was wel met internet verbonden, maar Nibe Uplink laat je (zelfs in combinatie met Tibber) weinig meer zien dan de huidige temperatuur en het historische verloop. Na zelf door de menu's van mijn warmtepomp te zijn gelopen, kwam ik de functie Smart Price Adaption tegen (menu 4.1.6 voor de liefhebbers). Die functie zorgt ervoor dat de warmtepomp het verbruik zoveel mogelijk naar de daltarieven verplaatst, zonder dat je inlevert op comfort in huis. Pas nadat ik naar Tibber ben overgestapt, nam ik doe moeite om me hierin te verdiepen;
 • Het opladen van elektrische apparaten deden we voorheen op het moment dat dit uit kwam. Tegenwoordig houden we er (meer) rekening mee. Een lifehack vond ik zelf het aanschaffen van een slimme stekker met daaraan een stekkerdoos. Als je de telefoons, tablets en laptops inplugt in de stekkerdoos, kun je de slimme stekker automatisch aan laten springen in de daluren;
 • Een laatste verandering is waarschijnlijk een groter bewustzijn ten aanzien van de werking van het energienet, zowel bij ons als bij onze kinderen. De kennis die mijn kinderen hebben over verduurzaming en omgaan met energie of milieu is onvergelijkbaar met die ik had op hun leeftijd.

Voordelen of pluspunten van Tibber

Tibber gelooft in slimme technologie waarmee je je stroomverbruik kunt verminderen en je huishouden kunt verduurzamen. Dit zijn de belangrijkste pluspunten:

 • Tibber levert stroom tegen inkoopprijs per uur. Met een te verwachten gemiddelde stroomprijs van 34,8 cent per kWh, betaal je minder dan als je een vast of variabel contract hebt;
 • Tibber levert aan Nederlandse klanten 100% groene stroom afkomstig uit Nederland;
 • De Tibber-app geeft je controle over de momenten waarop je elektriciteit verbruikt. Je ziet de stroomprijzen van de huidige dag en vanaf 13:00 uur ook die van de volgende dag;
 • De Tibber Pulse helpt je om stroom te gebruiken op de goedkoopste momenten, bijvoorbeeld door je elektrische auto automatisch op te laden tijdens daltarieven;
 • Lage vaste kosten van € 3,99 per maand;
 • Je dynamische energiecontract is dagelijks opzegbaar zonder boete.

Nadelen of minpunten van Tibber

Natuurlijk heeft een dynamische energieleverancier ook nadelen. De belangrijkste minpunten heb ik hieronder opgesomd.

 • Een dynamisch contract betekent dat je precies betaalt wat je die maand gebruikt. Je betaalt in de wintermaanden dus meer dan in de zomer. De prijsschommelingen moet je kunnen opvangen;
 • Tibber levert alleen stroom. Indien je ook (nog) gas gebruikt, zul je daarvoor een tweede energieleverancier moeten contracteren;
 • Tibber heeft geen telefonische klantenservice, dus je kunt bij vragen niet bellen. Gelukkig wordt de chatfunctie goed bemand en is kennisbank (FAQ) uitstekend;
 • Om gebruik te maken van Tibber heb je een slimme meter nodig. Die plaatst je netbeheerder echter gratis als je daarom vraagt.

Is Tibber de goedkoopste energieleverancier van 2023?

Rest mij antwoord te geven op mijn hoofdvraag: Is Tibber de goedkoopste energieleverancier van 2023? Ik betaal de laagst mogelijke prijs voor stroom, want die krijg ik geleverd tegen inkoopprijs. De vaste maandelijkse kosten die Tibber rekent, zijn het laagst van alle energieleveranciers die een dynamisch contract aanbieden. De overige belastingen en subsidies zijn voor alle energieleveranciers identiek, dus die kan ik buiten beschouwing laten. Dus ja: Tibber is voor mij de goedkoopste energieleverancier van 2023. Het stukje 'voor mij' heb ik toegevoegd, omdat er twee factoren zijn die hier invloed op uitoefenen.

 1. De eerste is de salderingsregeling. Zolang die van kracht is, zit ik goed. Ik wek immers ongeveer evenveel op als dat ik verbruik. Ik moet wel rekening houden met een energierekening die maandelijks sterk wisselt.
 2. De tweede is de mogelijkheid tot het verplaatsen van mijn energieverbruik naar de daltarieven. Omdat ik vanuit huis werk, ben ik vrij eenvoudig in staat om dit te kunnen sturen.

Thuisbatterij

Zodra de salderingsregeling vervalt of aangepast wordt naar een terugleververgoeding, zal ik nog meer rekening moeten houden met het inkopen van stroom op de goedkoopste momenten. Of ik zal moeten investeren in een thuisbatterij. Maar aangezien ik op de koudste (en volledig bewolkte) dagen wel 100 kWh aan stroom verbruik, is dat eigenlijk geen optie. De Tesla Powerwall heeft bijvoorbeeld een bruikbare accucapaciteit van 13,5 kWh. Ik zou er 8 moeten aanschaffen om één dag off-grid te kunnen draaien! Zowel de benodigde investering als de hoeveelheid ruimte, maken dit een onhaalbare zaak.

Vehicle-to-Everything (V2X)

Persoonlijk heb ik mijn hoop gevestigd op elektrische auto's die bi-directioneel kunnen laden. Met Vehicle-to-Everything zal je laadpaal gebruikt kunnen worden om de stroom uit het accupakket van je auto terug te leveren aan je huis (V2H) of aan het elektriciteitsnet (V2G). Dat zou bij de huidige auto's al een mobiele energiebuffer geven die tussen de 64 en 100 kWh ligt. Helaas zijn er nog maar weinig auto's die deze techniek ondersteunen en moet er op het vlak van standaardisering nog veel gebeuren.


Had je iets aan deze Tibber-review? Mocht je willen overstappen dan geeft deze uitnodigingscode (hm3zjlom) ons beide € 50 aan tegoed voor de Tibber Store.

Zin om samen te werken?

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Offerte aanvragen

Nog meer te vertellen? We nemen altijd even contact op per e-mail of telefoon om te zorgen dat we op één lijn zitten.

Offerte verzenden