Een fietsenmaker repareert kapotte fietsen. Een webdesignbureau maakt nieuwe websites. Dat klinkt heel helder, maar in werkelijkheid is het natuurlijk wel wat ingewikkelder. Een fietsenmaker heeft bijvoorbeeld nog het voordeel dat er tussen de verschillende soorten fietsen relatief kleine verschillen bestaan. Over het algemeen zijn de maten en vormen van fietsonderdelen in de loop der tijd gestandaardiseerd. Bij websites is dat helaas wel anders.

Wat schroeven en moeren voor een fietsenmaker zijn, dat is min of meer de programmeercode voor webdevelopers. Fietsen rijden al wat langer rond dan internet bestaat, ongeveer 110 jaar. Het mag daarom niet verbazen dat het omgaan met schroeven en moeren van een site (HTML en CSS), lang nog niet zo gestandaardiseerd is als de onderdelen, de bouwstenen van een fiets. Je kunt nog steeds op vele verschillende manieren een website ontwerpen en bouwen. En dat is niet altijd even handig. Zeg maar gerust een vak apart.

W3C

Standaarden zijn fijn. In eerste instantie voor webontwikkelaars, zoals wij, maar zeker ook voor internetgebruikers. Een basale standaard op internetgebied ontbrak lange tijd. Pas 10 jaar na het ontstaan van internet zoals we dat nu kennen, is het World Wide Web Consortium opgericht (in vakjargon W3C genoemd). Sinds 1994 heeft deze organisatie als missie om internet toekomstgericht te helpen groeien. Daarvoor ontwikkelen ze richtlijnen en tools die als hulpmiddel gebruikt kunnen worden. Standaardisering is de belangrijkste taak van het W3C, zodat websites en web-applicaties beter werken en gebruiksvriendelijker gebouwd kunnen worden. Wij volgen deze richtlijnen dan ook zo strict mogelijk, al blijft het soms een druppel op een gloeiende plaat.

Browser wars

Naast de verschillende manieren van programmeren en coderen, heb je als webontwikkelaar namelijk te maken met een veelheid aan webbrowsers (programma's op je mobiel, tablet of desktopcomputer, waarmee je toegang krijgt tot het internet zodat je bijvoorbeeld in Google een zoekopdracht kunt doen). Microsoft moest met lede ogen aanzien hoe de monopoliepositie van Internet Explorer (in 2002 gebruikte maar liefst 85% van alle internetgebruikers deze webbrowser nog) over de jaren werd weggevaagd door betere, snellere en meer gestandaardiseerde 'internetverkenners' zoals Firefox (van Mozilla), Safari (van Apple) en, vrij recent, Chrome (van Google). Op dit moment gebruikt nog maar iets meer dan 20% van alle intergebruikers Internet Explorer (IE), terwijl 18% met Firefox, 10% met Safari en inmiddels alweer 45% met Chrome surft. 

Denk echter niet dat het daarmee ophoudt. Door de sterke mobiele en technologische ontwikkelingen (het wordt relatief steeds eenvoudiger om zelf programma's te maken), is er momenteel een wildgroei aan webbrowsers. Volg de links, en je zult zien dat er niet alleen 60 tot 70 desktopbrowsers zijn, maar ook een stuk of 40 mobiele browsers.

Interpretatie van code

Vervelend genoeg interpreteert eigenlijk iedere webbrowser de broncode van een website of online app op eigen wijze, met een verschil in weergave tot gevolg. Wanneer wij ons als webbouwers aan de richtlijnen van het W3C houden, wordt de kans echter steeds groter dat sites er in alle browsers hetzelfde uitzien (we noemen dit 'cross-browser-compatibiliteit', het compatibel zijn van een website tussen meerdere browsers). De komst van nieuwe browsers is trouwens alleen maar positief: nieuwelingen houden zich veel meer aan de richtlijnen die het W3C voorschrijft, al is de laatste twee jaar juist een stuk lastiger geworden om ook het mobiele overzicht te houden. Gelukkig concentreert het browsergebruik zich alsnog tot ongeveer 4 veelgebruikte desktopbrowsers en 'slechts' een handjevol mobiele browsers. De browserjungle is daarmee nog net te overzien.

Vindbaarheid

Een ander voordeel van standaardisering heeft met zoekmachines en toegankelijkheid te maken. Websites die volgens W3C-richtlijnen worden ontwikkeld, kunnen bijvoorbeeld door Google sneller en beter geïndexeerd worden. Dit resulteert doorgaans in een hogere vindbaarheid. Ook blinden en slechtzienden hebben voordeel bij websites die gebouwd zijn volgens W3C-richtlijnen. Zij maken namelijk vaak gebruik van een brailleleesregel; een apparaat dat de inhoud van het computerscherm omzet naar brailleschrift. Een correct geprogrammeerde website kan door zo'n leesregel volledig en juist worden geïnterpreteerd, waardoor deze groep mensen de aangeboden informatie op een voor hun normale manier kan gebruiken.

Herbruikbaar en toekomstbestendig

Ten slotte is schone en correcte code beter voor de herbruikbaarheid en toekomstbestendigheid van de website. De structuur van de site blijft overzichtelijk, ook als een andere webbouwer het roer van zijn voorganger overneemt. Het zal hem of haar veel minder tijd kosten de code te doorgronden en wijzigingen door te voeren. En voor de toekomst is het natuurlijk belangrijk dat een website of web-applicatie jaren mee kan gaan. Vanwege het dynamische karakter van internet, en de beweging van offline naar online marketing, is het de laatste jaren steeds meer de tendens geworden om na drie of vier jaar een nieuwe of vernieuwde website te laten ontwikkelen (vroeger was dat eerder 6 tot 8 jaar). 

Dat heeft ook te maken met de ontwikkelingen wat betreft standaardisering. De laatste twee jaar gebeuren er veel belangrijke dingen op dat gebied. Waar het tussen 2006 en 2012 behoorlijk onrustig was, begint er nu wat meer overzicht en rust te komen (de afbeelding bovenaan toont dit goed aan; bron: 'De evolutie van internet'). Kortom, van nette code profiteert iedereen. Zeker met het oog op kwaliteit.

Plakband

Na het lezen van al deze voordelen zul je jezelf misschien afvragen waarom niet iedereen bewust op een gestandaardiseerde manier websites maakt. Tja, helaas is het niet altijd eenvoudig om je als webbureau aan de geldende standaard te houden. Soms is een onderdeel van een website technisch (te) lastig te realiseren. Het is dan maar al te verleidelijk om van de standaard af te wijken. Opdrachtgevers eisen bovendien vaak alleen dat het werkt, en hechten veel minder waarde aan de manier waarop dat gebeurt. Een professionale programmeur of webdeveloper houdt echter voet bij stuk: hij of zij weet dat de problemen die 'plakbandoplossingen' of 'hacks' kunnen veroorzaken, op de langere termijn altijd groter zijn. Vandaar dan ook dat wij de rolletjes plakband maar zoveel mogelijk uit de weg gaan.

Site-scan

Voldoet jouw website aan de W3C-standaard? Als je er niet zeker van bent, laat hem dan eens grondig doorlichten door ons. Door middel van een Site-scan of Performance-scan nemen we de kwaliteit van de code, vindbaarheid en/of gebruiksvriendelijkheid onder de loep. Je weet dan precies wat er in orde is en waar je website nog vatbaar is voor verbeteringen.

Vraag een Site- of Performance-scan aan

Zin om samen te werken?

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Offerte aanvragen

Nog meer te vertellen? We nemen altijd even contact op per e-mail of telefoon om te zorgen dat we op één lijn zitten.

Offerte verzenden