Even een korte mededeling vanaf de werkvloer: ik ga deze maand mijn tijd namelijk indelen met behulp van de Pomodoro techniek. Dus voordat iedereen zich afvraagt waarom ik ieder half uur langs kom wandelen of plotseling ondersteboven tegen de muur op sta, hierbij een korte uitleg.

Waarom?

Omdat ik de laatste tijd merk dat ik wel de uren maak, maar niet genoeg, of niet de juiste dingen gedaan krijg. Dat heeft tal van oorzaken denk ik: afleiding, veel switchen tussen verschillende soorten taken en geen goede dagindeling maken spelen een rol, maar ik denk dat met name het te lang achtereen ergens aan werken mij niet goed ligt. Anderen hebben daar misschien geen enkel probleem mee, maar ik dwaal af, spring van de hak op de tak en ben soms na 1,5 uur met iets heel anders bezig dan wat m'n bedoeling was.. Kan nuttig zijn hoor (ik leer en ontdek ontzettend veel zo) maar je verliest op deze manier het overzicht op je werkzaamheden en duurt het soms dus te lang voordat dingen zijn afgerond.

Hoe werkt het?

De basis van de Pomorodo techniek is dat je je tijd opdeelt in blokken van in eerste instantie 25 minuten (maar neig nu al naar iets langer). En je raadt het al: in die 25 minuten mag je eigenlijk niet afgeleid worden! Niet door andere mensen, maar ook niet door jezelf. Geconcentreerde bursts van werk dus, en na 25 minuten haal je de druk een paar minuten van de ketel door even iets simpels te doen. Mail checken, surfen, even rekken en strekken, koffie halen, chatten met je meisje... Mag allemaal, als het maar iets simpels is voor je brein. En je hoeft je daar dus niet schuldig over te voelen! Heb je 4 pomodoro's gehad, dan neem je een wat langere pauze (15-30min).

Het schijnt een hoop voordelen te hebben:

  • Minder stress ervaren doordat je het concept van tijd anders gaat ervaren.
  • Je focus en concentratie vergroten door het aantal interrupties te verminderen.
  • Bewuster worden van je keuzes en besluiten.
  • Je motivatie vergroten en constant houden.
  • Je vastberadenheid om je doelen te halen vergroten.
  • Je inschattingsvermogen verbeteren.
  • Je manier van werken en studeren verbeteren.
  • Je vastberadenheid vergroten om het te blijven toepassen in complexe situaties.

Ik vind het vooral fijn dat je op deze manier gedwongen wordt vooraf goed na te denken hoe je je tijd gaat besteden. En ik merkte vandaag al dat ik langer fris blijf in m'n hoofd op deze manier.

Maar als je er lekker in zit, dan wil je toch door knallen!?

Correct. Maar toch is het erg fijn om op gezette tijden heel even rust te nemen. Vaak kruip je dan weer met een net iets andere en frissere blik achter je schermpje (je kent vast het effect van de volgende ochtend problemen in 10 minuten fixen, nou een beetje dat idee) en bovendien is het ook fijn om op die manier af en toe heel erg eager te zijn om weer te beginnen. Die paar minuten weg van je klus maken dat je alleen nog maar harder wilt knallen op het moment dat je timertje weer gaat... Als een Jack Russell die graag naar buiten wil!

Klinkt wel goed eigenlijk!

Nou, wat let je? Probeer het ook gewoon eens een maandje! Om je op weg te helpen, bij deze nog 2 linkjes naar goede apps voor de Mac: Tomighty en Tomatoes. Meer info over de techniek zelf is just a Google away...

Zin om samen te werken?

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Offerte aanvragen

Nog meer te vertellen? We nemen altijd even contact op per e-mail of telefoon om te zorgen dat we op één lijn zitten.

Offerte verzenden