Het gebruik van een Gmail-adres is tegenwoordig net zo populair als het gebruik van een Hotmail-adres vroeger. Met de komst van Google Apps is het bedrijfsleven ook ingestapt. Google ondersteunt webbased e-mailaccounts, agenda's en collaboratiefuncties binnen een organisatie, terwijl er gewoon vanaf je eigen domeinnaam gewerkt wordt. Maar hoe sync je dat nou met je Mac?

Omdat ik al enige tijd zowel een iPhone als iPad bezit, ben ik behoorlijk bekend met Google Sync. Deze API van Google maakt het mogelijk om e-mail, agenda en contactpersonen te synchroniseren tussen Google en (mobiele) apparaten. Hoewel het instellen van de synchronisatie voor een Google Apps-gebruiker niet zo makkelijk is als voor een Gmail-gebruiker, legt Google dit op haar website behoorlijk goed uit. Zolang je er voor zorgt dat Google Sync op Engels staat i.p.v. Nederlands (alleen deze opmerking kan je uren kostbare tijd besparen), moet 't synchroniseren wel lukken. Google / iPhone / iPad gesynct via de cloud, nu Microsoft Outlook nog.

Helaas bieden Outlook 2003 en 2007 beide geen mogelijkheid om je contactpersonen en agenda's met Google Apps te synchroniseren. Tuurlijk, je kunt Google Calendar Sync gebruiken, maar die moet handmatig aangezwengeld worden en regelt slechts een agenda. Het resulteerde bij mij in dubbele afspraken of - erger nog - gemiste afspraken. Daarnaast waren m'n contactpersonen online en op m'n mobiele apparaten gesynct, terwijl m'n Outlook niet werd bijgewerkt.

Sinds vandaag ben ik echter de gelukkige eigenaar van een MacBook Pro. Dat betekent omschakelen naar Adresboek en iCal, maar ook nieuwe mogelijkheden m.b.t. synchronisatie zonder software van derden. Met OS X 10.6 is synchronisatie rechtstreeks in het besturingssysteem ingebouwd. Open Adresboek en ga naar Voorkeuren. Op het tabblad Accounts, klik je op Synchroniseer met Google. Een dropdownmenu verschijnt waarin je wordt gevraagd om je gebruikersnaam en wachtwoord. Indien je een Google Apps-gebruiker bent, is je Google account je volledige e-mailadres (gebruiker@domeinnaam.nl). Voor Gmail-gebruikers is dit naam@gmail.com.

Zodra je hiermee klaar bent, sluit je Voorkeuren. In de menubalk van OS X zou ondertussen een icoontje verschenen moeten zijn (twee pijltjes in een rondje). Klik er op en kies voor Nu synchroniseren. Als je dit icoontje niet ziet staan, open dan iSync and zorg dat je in Voorkeuren de status in de menubalk weer laat geven. Nadat de synchronisatie compleet is, zal ook je MacBook voorzien zijn van de gedeelde contactpersonen.

Zin om samen te werken?

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan

Offerte aanvragen

Nog meer te vertellen? We nemen altijd even contact op per e-mail of telefoon om te zorgen dat we op één lijn zitten.

Offerte verzenden